Публикувана от Radka Petrova на 28 Март 2012
![]() | Необходими продукти 1 килограм охлюви брашно, за да ядат охлювите 3 пресни домата, нарязани на ситно 1 килограм малки лукчета за яхния или 5 до 6 средни лука, нарязани на едро червен пипер 1/2 чаша червено вино 3 дафинови листа канела карамфил сол черен пипер зехтин малко захар |
Сложете брашно към охлювите и нека да останат за 1-2 дни добре затворени в съд под капак, за да се почистят от стомашното съдържимо. След това ги поставяме в тенджера с вода, за да се мариноват за 10 минути, за да си оставят слюнката, измиват се обилно няколко пъти и се изсипват в гевгир. Сложете вода в тенджера с 2 супени лъжици сол и когато тя започва да завира, добавете всички охлюви. Оставя се да кипи в продължение на 15 минути. Вземаме 1 чаша чиста вода /бульон/ от повърхността, а изхвърляме останалата вода, оставяме охлювите в гевгир да се отцедят. В зехтина задушаваме лука, после поставяме охлювите, червения пипер, доматите, дафинов лист, сол, черен пипер, канела, карамфил, захар и сол и чашата бульон от варените охлюви. Покриваме съда и оставяме да къкри на слаб огън за около 1 час, докато остане на мазнина /да се сгъсти /, и не забравяйте да разбърквате. |