www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Nikolai Lukov на 28 Март 2012

Дебели кори

Необходими продукти
1-2 яйца
1 супена лъжица сол
2-3 супени лъжици олио
1 кафена лъжичка сода за хляб, към която се прибавя 1 чаена лъжичка оцет
700-800 мл.хладка вода
около 2 кг брашно
500-600 мл разтопена свинска мас

В голяма купа се разбиват яйцата, добавят се солта, олиото, содата за хляб, оцета и водата. В брашното се прави кладенче и се изсипва получената смес. Замесва се меко тесто, което се разточва на кора с дебелина 1-1,5 см, намазва се обилно с разтопена мас, след което се завива на руло. Рулото се завива на охлюв и отново се разточва и се маже с мас. Това се повтаря общо три пъти. Накрая рулото се нарязва на парчета малко по големи от яйце, които се разточват на колкото е възможно по тънка кора.

Готовите кори се изпичат и в нагорещен сух глинен или чугунен сач или плитък тиган. Като се изпече отдвете страни всяка кора се маже с разтопена мас. Това ястие може да се консумира със сирене или със някакво сладко, като се намаже и се завие на руло. Консумира се за закуска и за обяд, а в някои случаи и за вечеря.