www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 21 Март 2012

Меден кейк

Необходими продукти
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша бяла кристална захар (ванилова)
2 и 1/2 чаени чаши брашно
50 гр.масло
1 чаена лъжичка канела
2 чаена лъжички какао
1/2 чаена чаша мед
1/2 чаена лъжичка сода
1 пакетче бакпулвер
1 чаена чаша орехи
пудра захар за поръсване

Разтапяме маслото, меда и кристалната захар на водна баня до получаване на еднородна смес. В друг съд разбиваме двете яйца. Към тях прибавяме какаото и канелата, разбъркваме добре и след това добавяме разтопената смес. Разбиваме с миксер. Пресятото брашно, смесено с бакпулвера и содата прибавяме към течната смес, като разбъркваме на ръка. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за кекс или обикновена тавичка. Подреждаме орехите отгоре и печем за около 40 мин. на умерена фурна.

След като изстине кейка поръсваме с пудра захар. Ваниловата захар получаваме като в буркан с обикновена кристална захар поставим за няколко дни пръчка ванилия. При липса на такава можем да заменим с две пакетчета ванилия в сместа.