Публикувана от Анелия Терзиева на 21 Март 2012
![]() | Необходими продукти 2 яйца 1 чаена чаша прясно мляко 1 чаена чаша бяла кристална захар (ванилова) 2 и 1/2 чаени чаши брашно 50 гр.масло 1 чаена лъжичка канела 2 чаена лъжички какао 1/2 чаена чаша мед 1/2 чаена лъжичка сода 1 пакетче бакпулвер 1 чаена чаша орехи пудра захар за поръсване |
Разтапяме маслото, меда и кристалната захар на водна баня до получаване на еднородна смес. В друг съд разбиваме двете яйца. Към тях прибавяме какаото и канелата, разбъркваме добре и след това добавяме разтопената смес. Разбиваме с миксер. Пресятото брашно, смесено с бакпулвера и содата прибавяме към течната смес, като разбъркваме на ръка. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за кекс или обикновена тавичка. Подреждаме орехите отгоре и печем за около 40 мин. на умерена фурна. След като изстине кейка поръсваме с пудра захар. Ваниловата захар получаваме като в буркан с обикновена кристална захар поставим за няколко дни пръчка ванилия. При липса на такава можем да заменим с две пакетчета ванилия в сместа. |