www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Теодора Николова на 21 Март 2012

Вкусни Панчеви гнезда

Необходими продукти
200 г кайма
олио за пържене
1 щипка индийско орехче
1 ч. л. кимион
1 ч. л. чубрица
50 г краве масло
1 глава лук
1 кг картофи
1/2 пакет точени кори
кашкавал за поръсване

Картофите се сваряват и се обелват. Приготвя се картофено пюре, като картофите се намачкват с преса и към тях се прибавят маслото и сол на вкус. Лукът се нарязва наситно и се запържва в нагорещеното олио. При него се слага каймата и се овкусява с кимиона и индийското орехче.

Всеки лист точени кори се намазва до половината с масло, сгъва се на две, отново се намазва и пак се сгъва. Процедурата се повтаря, докато листът добие големината на цигарена кутия. Сгънатите листове се подреждат в намазнена тава, върху всеки се поставя от картофеното пюре и в него се прави гнездо, в което се слага от каймата. Отгоре се покрива отново с картофено пюре и се поръсва с настъргания кашкавал. Гнездата се пекат 15 минути в предварително загрята до температура 200-230 градуса фурна.