www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Нина Райчева на 19 Март 2012

Кюфтенца с бял сос

Необходими продукти
за кюфтенцата:
500 г кайма смес или телешка
100 г ориз
1 глава лук
няколко стръка магданоз
сол
черен пипер
1 яйце
брашно за овалване

за соса:
1 с.л. олио
1 с.л. масло
3 с.л. брашно
200 г кисело мляко
3 яйца
1 морков
сол
индийско орехче

Омесва се каймата заедно с ориза, нарязаните на ситно лук и магданоз, яйцето и подправките. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се слагат да се готвят в тенджера с вряща вода. Когато оризът набъбне, кюфтенцата се изваждат от водата. В друг съд се загряват олиото и маслото и се слага настърганият на дребно ренде морков да се запържи. Добавя се предварително приготвената смес от яйцата, млякото и брашното като това става на слаб огън и при постоянно бъркане. Постепенно се добавя и бульонът от кюфтенцата. Бърка се до получаването на не много гъст сос, с който се сервират вече сварените кюфтенца.