Публикувана от Нина Райчева на 19 Март 2012
![]() | Необходими продукти за кюфтенцата: 500 г кайма смес или телешка 100 г ориз 1 глава лук няколко стръка магданоз сол черен пипер 1 яйце брашно за овалване за соса: 1 с.л. олио 1 с.л. масло 3 с.л. брашно 200 г кисело мляко 3 яйца 1 морков сол индийско орехче |
Омесва се каймата заедно с ориза, нарязаните на ситно лук и магданоз, яйцето и подправките. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се слагат да се готвят в тенджера с вряща вода. Когато оризът набъбне, кюфтенцата се изваждат от водата. В друг съд се загряват олиото и маслото и се слага настърганият на дребно ренде морков да се запържи. Добавя се предварително приготвената смес от яйцата, млякото и брашното като това става на слаб огън и при постоянно бъркане. Постепенно се добавя и бульонът от кюфтенцата. Бърка се до получаването на не много гъст сос, с който се сервират вече сварените кюфтенца. |