Публикувана от Илияна Димова на 19 Март 2012
![]() | Необходими продукти 2 и 1/2 ч.чаши прясно мляко 1 ванилия 4 суп.лъж. захар 8 суп.лъж. грис за панировката: 1 яйце прясно мляко захар брашно ванилия олио за пържене за крушите (ябълките): 1-2 круши (ябълки) 3-4 суп.лъж. захар парченце краве масло 3-4 с.лъж. прясно мляко |
Слагаме прясното мляко с ванилията и захарта да заври. След това постепенно добавяме гриса и сваряваме с непрекъснато разбъркване. Готовият грис разстиламе в мокра правоъгълна тавичка. Когато изстине разрязваме на парчета или изрязваме с формички или чаша. Разбиваме тесто за панировка от яйце, прясно мляко, ванилия, захар на вкус и брашно, да се получи тесто, малко по-гъсто от палачинково. Парчетата грис потапяме в панировката и изпържваме в мазнина. Изваждаме върху салфетка. Приготвяме карамелените круши, като почистваме крушите (ябълките) от семената и кората. Режем на резени. Карамелизираме захарта. Добавяме маслото и в карамела поставяме крушите. Наливаме 3-4 суп.лъж. прясно мляко и варим кратко до получаване на сос. При сервиране слагаме от панираните парчета грис, декорираме с резени круша и поливаме леко от соса. Може да шприцоваме и малко сладкарска сметана. |