www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 19 Март 2012

Паниран грис с карамелени круши (ябълки)

Необходими продукти
2 и 1/2 ч.чаши прясно мляко
1 ванилия
4 суп.лъж. захар
8 суп.лъж. грис

за панировката:
1 яйце
прясно мляко
захар
брашно
ванилия
олио за пържене

за крушите (ябълките):
1-2 круши (ябълки)
3-4 суп.лъж. захар
парченце краве масло
3-4 с.лъж. прясно мляко

Слагаме прясното мляко с ванилията и захарта да заври. След това постепенно добавяме гриса и сваряваме с непрекъснато разбъркване. Готовият грис разстиламе в мокра правоъгълна тавичка. Когато изстине разрязваме на парчета или изрязваме с формички или чаша. Разбиваме тесто за панировка от яйце, прясно мляко, ванилия, захар на вкус и брашно, да се получи тесто, малко по-гъсто от палачинково. Парчетата грис потапяме в панировката и изпържваме в мазнина. Изваждаме върху салфетка. Приготвяме карамелените круши, като почистваме крушите (ябълките) от семената и кората. Режем на резени. Карамелизираме захарта. Добавяме маслото и в карамела поставяме крушите. Наливаме 3-4 суп.лъж. прясно мляко и варим кратко до получаване на сос. При сервиране слагаме от панираните парчета грис, декорираме с резени круша и поливаме леко от соса. Може да шприцоваме и малко сладкарска сметана.