Az-gotvia.bg http://www.az-gotvia.bg/ Статии от http://www.az-gotvia.bg/ Fri, 28 Apr 2017 18:49:15 +0300 en-us Как да станете най-добрият млад готвач S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност. http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-da-stanete-nai-dobriat-mlad-gotvach http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-da-stanete-nai-dobriat-mlad-gotvach 09 Февруари 2017 Какво не знаем за яйцата Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта. http://www.az-gotvia.bg/novini/kakvo-ne-znaem-za-iaicata http://www.az-gotvia.bg/novini/kakvo-ne-znaem-za-iaicata 07 Октомври 2016 Любимите храни на зодия Везни Представителите на зодия Везни са едни от най-здраво стъпилите хора от всички зодиакални знаци. Те са истински любители на храната, но това което най-много ги впечатлява е цялото суетене около приготвянето й. http://www.az-gotvia.bg/novini/lubimite-hrani-na-zodia-vezni http://www.az-gotvia.bg/novini/lubimite-hrani-na-zodia-vezni 26 Септември 2016 Как трябва да се хранят жените според възрастта си Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе на здравето, външния вид и работоспособността. http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-triabva-da-se-hraniat-jenite-spored-vyzrastta http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-triabva-da-se-hraniat-jenite-spored-vyzrastta 29 Август 2016 Любими храни на хората от зодия Дева Някои хора отделят повече време на своето хранене от други. Представителите на зодия Дева са скромни личности, които приемат храната като потребност и не се впечатляват от скъпи блюда. http://www.az-gotvia.bg/novini/lubimi-hrani-zodia-Deva http://www.az-gotvia.bg/novini/lubimi-hrani-zodia-Deva 26 Август 2016 Топ 5 на високо-мазнинните храни През последните години се засилва тенденцията да се консумират високо- мазнинни храни, в комбинация с ниско количество на въглехидрати. http://www.az-gotvia.bg/novini/top5-na-visokomazninnite-hrani http://www.az-gotvia.bg/novini/top5-na-visokomazninnite-hrani 25 Август 2016 Яжте шоколад за интелект и стабилни нерви Хората, които ядат шоколад поне веднъж на ден, са демонстрирали по-добри резултати на тестовете за когнитивни способности от тези, които го консумират рядко. http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-shokolad http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-shokolad 08 Август 2016 Храните, които правят жените щастливи Има някои храни, които помагат за превенция срещу болести, повишават имунитета, подхранват кожата и повишават серотонина. http://www.az-gotvia.bg/novini/hranite-koito-praviat-jenite-shtastlivi http://www.az-gotvia.bg/novini/hranite-koito-praviat-jenite-shtastlivi 30 Юни 2016 Тапиока Обичате ли тапиока? Този десерт, все по-често навлиза в нашата кухня. Вкусният екстракт се получава от растението маниока. http://www.az-gotvia.bg/novini/tapioka http://www.az-gotvia.bg/novini/tapioka 29 Юни 2016 Куркума Куркума е многогодишно тревисто растение, достигащо височина до 1 метър, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. http://www.az-gotvia.bg/novini/kurkuma http://www.az-gotvia.bg/novini/kurkuma 27 Юни 2016 Приемайте редовно пълнозърнести храни за дълголетие Режим на хранене, който включва три пъти дневно пълнозърнести храни изглежда, че води до по-голямо дълголетие, включително и чрез намалена смъртност от инфаркт и рак, сочи проучване. http://www.az-gotvia.bg/novini/priemaite-pylnozyrnesti-hrani http://www.az-gotvia.bg/novini/priemaite-pylnozyrnesti-hrani 22 Юни 2016 Девесил Девесилът е многогодишно растение от семейството на магданоза и моркова - Сенникоцветни, което достига 1-2 метра височина. Познат ни е като незаменима подправка, подходяща за рибни чорби и супи или за агнешко печено.  http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-devesil http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-devesil 03 Юни 2016 Бобовите култури смъкват излишните килограми Бобовите култури отдавна са известни като здравословна опция за намаляване на холестерола, но те също така помагат в борбата с излишните килограми. http://www.az-gotvia.bg/novini/bobovite-kulturi-smykvat-izlishnite-kilogrami http://www.az-gotvia.bg/novini/bobovite-kulturi-smykvat-izlishnite-kilogrami 07 Май 2016 Учени от Харвард: Готвенето с микровълнова фурна не е вредно "Готвенето в микровълнова фурна е по-подходящо при някои видове храни", твърдят учени от Харвард, според които митовете за вредата от микровълновите печки не се потвърждават. http://www.az-gotvia.bg/novini/gotveneto-v-mikrovylnova-furna http://www.az-gotvia.bg/novini/gotveneto-v-mikrovylnova-furna 20 Април 2016 Киноа В съвременната епоха киноа се цени особено заради хранителната си стойност, като съдържанието ѝ на протеини е много високо (14% от масата), макар и не по-високо от повечето бобови растения. Хранителните оценки на киноа показват, че тя е източник на пълноценен протеин, на фибри и фосфор, както и с високо съдържание на магнезий и желязо. http://www.az-gotvia.bg/novini/kinoa http://www.az-gotvia.bg/novini/kinoa 31 Март 2016 5 основни вреди на преработените храни От храната зависи нашето здраве и пълноценен живот. Вижте няколко от основните вреди на преработените храни и решете, дали да ги употребявате. http://www.az-gotvia.bg/novini/vredi-na-prerabotenite-hrani http://www.az-gotvia.bg/novini/vredi-na-prerabotenite-hrani 08 Март 2016 Италианските сиропи Fabbri Декадентска, изкусителна и изпълнена с вкус и аромат, Amarena Fabbri и днес се произвежда от същите диви череши по семейната рецепта, използвана преди повече от 100 години. Amarena Fabbri е превъзходна като топинг за gelati, сладоледи, чийзкейкове и десерти, както и за приготвяне на различни ароматни блюда. http://www.az-gotvia.bg/novini/italianskite-siropi-fabbri http://www.az-gotvia.bg/novini/italianskite-siropi-fabbri 13 Октомври 2015 5 невероятни атлета, които са вегетарианци или вегани Когато си помислите за спортист и диета, в главата ви неминуемо прииждат изображения на купища пържоли. Мисълта един професионален атлет да живее на салата ни се струва нелепа, но в случая – напълно погрешно. http://www.az-gotvia.bg/novini/5-atleti-vegetarianci-vegani http://www.az-gotvia.bg/novini/5-atleti-vegetarianci-vegani 11 Септември 2015 Храната като облекло - няколко щури идеи От храна могат да бъдат създадени шедьоври, достойни за модния подиум. Предлагаме ви да разгледате няколко оригинални тоалети (дрехи, обувки, бижута), направени от хранителни продукти. http://www.az-gotvia.bg/novini/hranata-kato-obleklo http://www.az-gotvia.bg/novini/hranata-kato-obleklo 08 Юни 2015 Норвежка морска кухня В средата на месец май издателство "Ентусиаст" публикува специалното кулинарно издание "Норвежка морска кухня". В изданието са поместени рецепти за приготвяне на ястия от традиционната норвежка кухня, като основният продукт са морските деликатеси и рибата. http://www.az-gotvia.bg/novini/norvejka-morska-kuhnia http://www.az-gotvia.bg/novini/norvejka-morska-kuhnia 16 Май 2015 Полезните свойства на репичките Репичките са отличен източник на витамин С, който се грижи за имунната система и съединителната тъкан, предпазва от сърдечносъдови заболявания и помага за прочистването на тялото от  тежки метали. http://www.az-gotvia.bg/novini/repichkite http://www.az-gotvia.bg/novini/repichkite 01 Май 2015 След Великден: Какво да сготвим с варени яйца За Великден обикновено боядисваме доста яйца, които не успяваме да изядем, а с тях можем да приготвим различни вкусни ястия. http://www.az-gotvia.bg/novini/sled-Velikden-kakvo-da-sgotvim-s-vareni-iaica http://www.az-gotvia.bg/novini/sled-Velikden-kakvo-da-sgotvim-s-vareni-iaica 18 Април 2015 Яжте зеленолистни зеленчуци всеки ден, за да подмладите мозъка си с 11 години Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго. http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-zelenolistni-zelenchuci-vseki-den http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-zelenolistni-zelenchuci-vseki-den 09 Април 2015 Термичната обработка прави някои зеленчуците по-полезни Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени. http://www.az-gotvia.bg/novini/termichnata-obrabotka-pravi-zelenchicite-po-polezni http://www.az-gotvia.bg/novini/termichnata-obrabotka-pravi-zelenchicite-po-polezni 17 Март 2015 Яжте по-малко месо, за да не страдате от сърдечни болести Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-po-malko-meso http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-po-malko-meso 17 Март 2015 Нестле България намалява съдържанието на сол и добавя изсушени зеленчуци, билки и подправки в своите продукти В началото 2015 г. Нестле България представи обновената гама продукти MAGGI Малки Тайни и MAGGI Любима Супа. http://www.az-gotvia.bg/novini/Nestle-Bulgaria-obnoviava-kulinarnite-produkti http://www.az-gotvia.bg/novini/Nestle-Bulgaria-obnoviava-kulinarnite-produkti 13 Март 2015 Кои са типичните вегански храни? Научете повече за историята на веганството и типичните вегански храни. http://www.az-gotvia.bg/novini/tipichni-veganski-hrani http://www.az-gotvia.bg/novini/tipichni-veganski-hrani 06 Март 2015 Физалис (Physalis) Плодът на физалиса има високо съдържание на криптоксантин или витамин А. Използва се много в сладкарството за украса на торти, пудинги, кремове и мелби, както и в плодови салати. http://www.az-gotvia.bg/novini/Physalis http://www.az-gotvia.bg/novini/Physalis 02 Март 2015 Елда Елда е род покритосеменни растения от семейство Лападови. Родината и е Индия, където наричат елдата "черен ориз". В другите страни е известна като "черна пшеница". Най-популярна е в Русия, там я наричат "гречка". http://www.az-gotvia.bg/novini/elda-grechka http://www.az-gotvia.bg/novini/elda-grechka 06 Февруари 2015 Джинджифил Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. http://www.az-gotvia.bg/novini/djindjifil http://www.az-gotvia.bg/novini/djindjifil 18 Ноември 2014 Можем да обучим мозъка си да иска здравословна храна Мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословната храна пред силно калоричните храни чрез диета, с която хората не гладуват. http://www.az-gotvia.bg/novini/mojem-da-obuchim-mozyka-da-iska-zdravoslovna-hrana http://www.az-gotvia.bg/novini/mojem-da-obuchim-mozyka-da-iska-zdravoslovna-hrana 06 Септември 2014 Всички диети действат когато се спазват Всички видове диети имат подобни резултати, а хората само трябва да изберат най-лесната за тях, твърдят учените, цитирани от Би Би Си. http://www.az-gotvia.bg/novini/vsiaka-dieta-deistva http://www.az-gotvia.bg/novini/vsiaka-dieta-deistva 06 Септември 2014 Пивото тип “радлер” съчетава науката на пивоварството с изкуството на коктейла С аромат на лимон, портокал, грейпфрут, грозде или касис, бирените миксове, известни и като „радлер“, набират все по-голяма популярност и търсене в България. Те са свежа алтернатива за избор на тонизираща напитка през летния сезон. http://www.az-gotvia.bg/novini/pivoto-radler http://www.az-gotvia.bg/novini/pivoto-radler 26 Юни 2014 Какво да пием срещу подут стомах Подутият стомах е често срещано явление. Експерти откриха три напитки, които помагат за предотвратяването на неприятното усещане. http://www.az-gotvia.bg/novini/napitki-sreshtu-podut-stomah http://www.az-gotvia.bg/novini/napitki-sreshtu-podut-stomah 15 Юни 2014 Яжте стафиди за енергия Сухите гроздови зрънца съдържат само 23% вода и са изключително богати на калий, магнезий, цинк, мед, калций, желязо, витамини A и B комплекс. http://www.az-gotvia.bg/novini/stafidi-za-energia http://www.az-gotvia.bg/novini/stafidi-za-energia 05 Май 2014 Рибата намалява риска от депресия при жените Тайната на щастието може би се крие в обикновена порция риба. Яденето на риба предотвратява депресията при жените, показва ново австралийско изследване. http://www.az-gotvia.bg/novini/ribata-namaliava-riska-ot-depresia http://www.az-gotvia.bg/novini/ribata-namaliava-riska-ot-depresia 05 Май 2014 Бадемите - природен лек срещу главоболие Шепа бадеми e естествен аспирин, но с още по-продължително действие. Бадемите са известни и със свойствата си на антиоксидант. http://www.az-gotvia.bg/novini/bademite-priroden-lek-sreshtu-glavobolie http://www.az-gotvia.bg/novini/bademite-priroden-lek-sreshtu-glavobolie 17 Април 2014 Риган В кулинарията риганът е класическа подправка за пица и паста. Също така е подходящ за зеленчукови ястия, сирене, кашкавал, гъби, риба, както и със свинско и говеждо месо. http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-rigan http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-rigan 06 Март 2014 Зехтинът - полезен за костите Статистиката показва, че остеопорозата се среща много по-рядко в средиземноморските страни, където традиционното меню включва много маслини и зехтин. http://www.az-gotvia.bg/novini/zehtinyt-polezen-za-kostite http://www.az-gotvia.bg/novini/zehtinyt-polezen-za-kostite 02 Февруари 2014 Бавното ядене наистина помага да отслабнем Звезди като Гуинет Полтроу твърдят, че бавното хранене помага да отслабнем. Сега и експертите го потвърдиха: бавното ядене и дъвченето на храната повече пъти наистина ни помага да ядем по-малко. http://www.az-gotvia.bg/novini/bavnoto-iadene-pomaga-da-otslabnem http://www.az-gotvia.bg/novini/bavnoto-iadene-pomaga-da-otslabnem 01 Януари 2014 Коледна вечеря - традиционни предложения от цял свят В Полша, Украйна и Литва традиционно на трапезата за Бъдни вечер се сервират 12 постни ястия. В България ястията също са постни, но броят им трябва да бъде нечетен от седем нагоре. Ястията трябва да са постни, защото последният ден от коледния пост е Бъдни вечер, а на Коледа вече е позволено да се яде месо. http://www.az-gotvia.bg/novini/koledna-vecheria-tradicionni-predlojenia-ot-sveta http://www.az-gotvia.bg/novini/koledna-vecheria-tradicionni-predlojenia-ot-sveta 27 Декември 2013 Яжте лук за по-здраво сърце Лукът помага в борбата със сърдечните заболявания. Последните изисквания на британските учени показват, че сериозните сърдечни заболявания могат да се излекуват с народна медицина... http://www.az-gotvia.bg/novini/luk-za-zdravo-syrce http://www.az-gotvia.bg/novini/luk-za-zdravo-syrce 10 Ноември 2013 Водата е най-добрият съюзник за отслабване Забравете скъпите членски карти за фитнес и чудодейните хапчета за отслабване, защото изследователите откриха най-евтиния начин за сваляне на килограми. http://www.az-gotvia.bg/novini/piite-poveche-voda-za-otslabvane http://www.az-gotvia.bg/novini/piite-poveche-voda-za-otslabvane 08 Юли 2013 Няколко съвета за по-здравословна скара Лятото дойде, а това означава, че откриваме сезона на кебапчетата и кюфтета, които не са от най-здравословните храни. Но учените разкриха някои съвети как да направим скарата в градината по-здравословно занимание. http://www.az-gotvia.bg/novini/syveti-za-po-zdravoslovna-skara http://www.az-gotvia.bg/novini/syveti-za-po-zdravoslovna-skara 08 Юли 2013 10 правила за приготвяне на кекс Всички продукти се разбиват винаги в една посока – по посока на часовниковата стрелка или обратно. http://www.az-gotvia.bg/novini/10-pravila-za-prigotviane-na-keks http://www.az-gotvia.bg/novini/10-pravila-za-prigotviane-na-keks 19 Април 2013 Как да приготвим вкусна пита: съвети и идеи Ароматът на току що изпечен, домашен хляб с хрупкава коричка изпълва стаите на къщата, кара ви да си спомняте детството и ви връща при баба, на топло и уютно край печката... http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-da-prigotvim-vkusna-pita-syveti-idei http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-da-prigotvim-vkusna-pita-syveti-idei 01 Февруари 2013 Плодовете и зеленчуците ще ви направят по-спокойни и енергични Известно е, че една ябълка на ден поддържа тялото в добро здраве. Ново изследване обаче установи, че тя също подобрява душевното състояние. http://www.az-gotvia.bg/novini/plodovete-i-zelenchucite-ni-praviat-po-energichni http://www.az-gotvia.bg/novini/plodovete-i-zelenchucite-ni-praviat-po-energichni 24 Януари 2013 Какво да сготвим набързо - 10 бързи ястия Понякога се случва да не можем да отделим много време за готвене и да е нужно да приготвим нещо за кратко време. Подбрах 10 ястия, които са моят любим избор в този случай, защото се приготвят бързо и лесно, а са също така много вкусни. http://www.az-gotvia.bg/novini/kakvo-da-sgotvim-nabyrzo-10-byrzi-iastia http://www.az-gotvia.bg/novini/kakvo-da-sgotvim-nabyrzo-10-byrzi-iastia 09 Януари 2013 Във форма за седмица с `девствената диета` До Нова година остават само дни, през които да влезете в добра форма и тонус за посрещане на празниците. Според диетолозите т.нар. "девствена диета" ще ви помогне да се отървете от излишните килограми само за седмица. http://www.az-gotvia.bg/novini/vyv-forma-za-sedmica-s-devstvenata-dieta http://www.az-gotvia.bg/novini/vyv-forma-za-sedmica-s-devstvenata-dieta 26 Декември 2012 Пилешката супа помага при настинка Пилешката супа съдържа магическата съставка карнозин, която укрепва имунната система и помага на организма да се пребори с инфекцията още в ранните етапи на болестта, показва ново американско проучване. http://www.az-gotvia.bg/novini/pileshkata-supa-pomaga-pri-nastinka http://www.az-gotvia.bg/novini/pileshkata-supa-pomaga-pri-nastinka 26 Декември 2012 Броколите са най-нискокалоричната питателна храна Съставиха списък с най-нискокалоричните храни, които са изключително полезни за организма. http://www.az-gotvia.bg/novini/brokolite-nai-niskokalorichnata-pitatelna-hrana http://www.az-gotvia.bg/novini/brokolite-nai-niskokalorichnata-pitatelna-hrana 05 Ноември 2012 При главоболие не яжте шоколад и сирене При силно главоболие избягвайте яденето на шоколад и сирене, защото те усилват нивата на кръвна захар и засилват болките, съветват медицински експерти. http://www.az-gotvia.bg/novini/pri-glavobolie-ne-iajte-shokolad-i-sirene http://www.az-gotvia.bg/novini/pri-glavobolie-ne-iajte-shokolad-i-sirene 29 Септември 2012 История на сладоледа Родното място на сладоледа е италианският град Неапол. На леденото изкушение се радвали бедни и богати много преди да се появяват технологиите за замразяване на храна. http://www.az-gotvia.bg/novini/istoria-na-sladoleda http://www.az-gotvia.bg/novini/istoria-na-sladoleda 29 Юли 2012 Съставиха най-полезното меню Учените съставиха най-полезното меню за поддържане на здравословен начин на живот и отлична форма. Той съдържа сьомга, пилешко, кисело мляко и нишесте. http://www.az-gotvia.bg/novini/nai-poleznoto-menu http://www.az-gotvia.bg/novini/nai-poleznoto-menu 20 Юни 2012 Плодов шейк за красива кожа Един или два коктейла от пресни плодове и зеленчуци дневно ще постигне невероятни резултати с вашата кожа. Важно е правилно да комбинирате естествените съставки, витамини и минерали в плодовете. http://www.az-gotvia.bg/novini/plodov-shake-za-krasiva-koja http://www.az-gotvia.bg/novini/plodov-shake-za-krasiva-koja 04 Юни 2012 За да задържите теглото си, приемайте с 300 калории по-малко Всеки човек, който е бил на диета, знае, че най-трудното започва едва след края на диетата. За да запазят новото си тегло, отслабналите трябва да ядат по-малко от хората със същото тегло, които не са били на диета. http://www.az-gotvia.bg/novini/za-da-zadyrjite-tegloto-iajte-300-kalorii-po-malko http://www.az-gotvia.bg/novini/za-da-zadyrjite-tegloto-iajte-300-kalorii-po-malko 16 Май 2012 Сканирайте плодовете, преди да ги купите Колко пъти сте захапали плод, който е изглеждал узрял и сочен и разбирате, че всъщност няма никакъв вкус. В тази връзка германски учени създадоха уред, с който се тестват плодовете и така се улеснява изборът на купувача. http://www.az-gotvia.bg/novini/skaniraite-plodovete http://www.az-gotvia.bg/novini/skaniraite-plodovete 16 Май 2012 Яжте бъркани яйца срещу сънливост Бърканите яйца са най-добрият начин да събудите мозъка си рано сутрин, смятат учени от университета в Кеймбридж. http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-byrkani-iaica-sreshtu-synlivost http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-byrkani-iaica-sreshtu-synlivost 13 Март 2012 Спрете зърнените храни по време на диета Зърнените храни не са подходящи, ако спазвате диета, заради голямото количество захар, което съдържат, предупредиха диетолози. http://www.az-gotvia.bg/novini/sprete-zyrnenite-hrani-po-vreme-na-dieta http://www.az-gotvia.bg/novini/sprete-zyrnenite-hrani-po-vreme-na-dieta 19 Януари 2012 Новогодишно меню според зодията На Нова година всеки иска да го поглезят с романтична атмосфера и екзотични ястия. Ако не знаете гастрономическите пристрастия на любимия човек, време е да погледнете към звездите или по-точно към астрологията, която ще ви подскаже правилното меню. http://www.az-gotvia.bg/novini/novogodishno-menu-spored-zodiite http://www.az-gotvia.bg/novini/novogodishno-menu-spored-zodiite 31 Декември 2011 Детски шоколадови бонбони Ако сте купили на детето си Коледен календар с шоколадчета, след като бъдат изядени не изхвърляйте опаковката, в която са били, а си направете нови! За тази цел могат да се ползват и други опаковки от бонбони, които са с интересна форма. http://www.az-gotvia.bg/novini/detski-shokoladovi-bonboni http://www.az-gotvia.bg/novini/detski-shokoladovi-bonboni 28 Декември 2011 За хубава фигура - не повече от 2000 калории на ден За нормално тегло и стройна фигура жените не трябва да приемат повече от 2000 калории дневно, а мъжете 2500, изчислиха диетолози. http://www.az-gotvia.bg/novini/za-hubava-figura-ne-poveche-ot-2000-kalorii-na-den http://www.az-gotvia.bg/novini/za-hubava-figura-ne-poveche-ot-2000-kalorii-na-den 19 Декември 2011 Полезните свойства на яйцата Яйцата са пълноценен продукт. Те съдържат всичките 9 есенциални аминокиселини и това ги прави отличен източник на висококачествен протеин. http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-svoistva-na-iaicata http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-svoistva-na-iaicata 19 Декември 2011 Шампанското помага за намаляване на теглото Шампанското помага за отслабване, откриха диетолози, които препоръчват умереното му консумиране за намаляване на теглото. Една чаша от пенливата течност съдържа само 91 калории. http://www.az-gotvia.bg/novini/shampanskoto-pomaga-za-namaliavane-na-tegloto http://www.az-gotvia.bg/novini/shampanskoto-pomaga-za-namaliavane-na-tegloto 30 Ноември 2011 Ефективността на диетата не зависи от количеството Не количеството на изядената храна определя ефективността на една диета, а правилното съотношение на продуктите, показва проучване на учени от Харвард. http://www.az-gotvia.bg/novini/efektivnostta-na-dietata-ne-zavisi-ot-kolichestvoto http://www.az-gotvia.bg/novini/efektivnostta-na-dietata-ne-zavisi-ot-kolichestvoto 14 Ноември 2011 Как да пестим време при готвене Фризерът в днешно време е незаменимо средство за консервиране на различни хранителни продукти, особено когато нямаме време, за да приготвим зимнина или обичаме да използваме пресни подправки. http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-da-pestim-vreme-pri-gotvene http://www.az-gotvia.bg/novini/kak-da-pestim-vreme-pri-gotvene 14 Ноември 2011 Намаляването на солта вреди повече, отколкото помага Намаляването на солта може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне, тъй като увеличава количеството на химикалите, вредни за сърцето, предупредиха учени. http://www.az-gotvia.bg/novini/namaliavaneto-na-solta-vredi-poveche-otkolkoto-pomaga http://www.az-gotvia.bg/novini/namaliavaneto-na-solta-vredi-poveche-otkolkoto-pomaga 12 Ноември 2011 Полезните свойства на нара - еликсир на младостта Нарът предпазва от сърдечно заболяване, намалява стреса и дори подобрява сексуалния живот. Ново изследване обаче показва, че плодът е и еликсир на младостта. http://www.az-gotvia.bg/novini/poleznite-svoistva-na-nara http://www.az-gotvia.bg/novini/poleznite-svoistva-na-nara 12 Ноември 2011 Как да си направите лебед от ябълка Направете чудесна украса за празничната трапеза. Вижте как да изрежете ябълка и да си направите от нея лебед. http://www.az-gotvia.bg/novini/lebed-ot-iabylka http://www.az-gotvia.bg/novini/lebed-ot-iabylka 05 Ноември 2011 Доматите пречистват организма и предпазват от тромбоза, инсулт и инфаркт Редовната употреба на домати в храната защитава организма от тромби в кръвоносните съдове и намалява риска от масирана тромбоза. http://www.az-gotvia.bg/novini/domanite-prochistvat-organizma-i-predpazvat-ot-tromboza-insult-infarkt http://www.az-gotvia.bg/novini/domanite-prochistvat-organizma-i-predpazvat-ot-tromboza-insult-infarkt 01 Ноември 2011 Готварски съвети за начинаещи За застройката:
Застройката се прави след като сварената вече супа се свали от котлона. Разбийте яйцето добре и прибавете няколко лъжици студена вода. Отново разбийте. Прибавяйте постепенно по малко от горещия бульон, докато напълните купата, в която сте разбили яйцето.
http://www.az-gotvia.bg/novini/gotvarski-recepti-za-nachinaeshti http://www.az-gotvia.bg/novini/gotvarski-recepti-za-nachinaeshti 01 Ноември 2011
Полезни свойства на тиквата Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци. Тя се използва най-често за приготвянето на десерти. Тиквените семки се консумират, след като се изпекат, но напоследък навлиза тенденцията да се прибавят към салати в суров вид. http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-tikvata http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-tikvata 31 Октомври 2011 Мини-резачка на зеленчуци за домашна употреба В ресторант Cactus в София Moulinex България представи най-новия си продукт - компактната мини-резачка за домашна употреба Moulinex Fresh Express. http://www.az-gotvia.bg/novini/mini-rezachka-na-zelenchuci-za-domashna-upotreba-Moulinex-Fresh-Express http://www.az-gotvia.bg/novini/mini-rezachka-na-zelenchuci-za-domashna-upotreba-Moulinex-Fresh-Express 18 Октомври 2011 Яденето на месо предпазва от излишни килограми Яденето на месо засища организма и може да предотврати натрупването на излишни килограми, откриха изследователи от университета в Кеймбридж. http://www.az-gotvia.bg/novini/iadeneto-na-meso-predpazva-ot-izlishni-kilogrami http://www.az-gotvia.bg/novini/iadeneto-na-meso-predpazva-ot-izlishni-kilogrami 18 Октомври 2011 Полезни факти за зелето Зимата наближава, затова се запасете с повече зелеви листа, които имат безброй полезни свойства за здравето на организма. Зелето е идеално при диетично хранене, тъй като е нискокалорично. http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-zeleto http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-zeleto 14 Октомври 2011 Най-консумираният млечен продукт е сиренето Най-консумираният млечен продукт е сиренето, което ядем между 2 и 4 пъти в седмицата, показва ново проучване. http://www.az-gotvia.bg/novini/nai-konsumiraniat-mlechen-produkt-e-sireneto http://www.az-gotvia.bg/novini/nai-konsumiraniat-mlechen-produkt-e-sireneto 29 Септември 2011 Полезните свойства на натуралните сокове Прясно изцедените сокове не само утоляват жаждата, но пречистват организма и укрепват здравето, обясниха специалисти, които подбраха най-полезните свойства на плодовите сокове. Натуралните сокове доставят на организма ензими, минерали, растителни пигменти и етерични масла. http://www.az-gotvia.bg/novini/poleznite-svoistva-na-naturalnite-sokove http://www.az-gotvia.bg/novini/poleznite-svoistva-na-naturalnite-sokove 28 Септември 2011 Кога е най-правилно да добавим солта Често се питаме кога да посолим даден продукт. Има известни правила, които трябва да се спазват. Например месният бульон се посолява когато е напълно готов, а рибният - в началото на варенето. http://www.az-gotvia.bg/novini/koga-da-dobavim-solta http://www.az-gotvia.bg/novini/koga-da-dobavim-solta 20 Септември 2011 Джоджен Джодженът е многогодишно растение от семейство Устоцветни. Той е вид мента, характерен за Централна и Южна Европа. Използва се като подправка, в суров вид или сушен. http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-djodjen http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-djodjen 20 Септември 2011 Малки кулинарни тайни и съвети Изваждайте яйцата от хладилника поне 20-30 минути преди да ги ползвате. Ако трябва да отделите белтъка, можете да направите две дупчици от двете страни на яйцето и той ще изтече. Жълтъкът може да се запази в хладилника няколко дни. http://www.az-gotvia.bg/novini/malki-kulinarni-taini-i-syveti http://www.az-gotvia.bg/novini/malki-kulinarni-taini-i-syveti 19 Септември 2011 Кулинарни тайни и съвети за готвене на месо Преди да нарежете месото го измивайте съвсем бързо, за да не се отмият с водата част от хранителните му сокове. Поставете месото за 1 час в камерата на хладилника, за да го нарежете по-лесно, ако са ви нужни тънки парчета. http://www.az-gotvia.bg/novini/kulinarni-taini-i-syveti-za-gotvene-na-meso http://www.az-gotvia.bg/novini/kulinarni-taini-i-syveti-za-gotvene-na-meso 18 Септември 2011 Полезни факти за смокинята Смокинята е източник на калий и въглехидрати, съдържа витамин В6, който отговаря за производството на серотонина, наричан още "хормон на щастието".  Смокинята действа болкоуспокояващо, тонизиращо и стимулира апетита. http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-smokiniata http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-smokiniata 17 Септември 2011 Чубрица Чубрицата е род от около 30 вида едногодишни или многогодишни тревисти растения и малки храсти. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и леко лют вкус. Като подправка най-често се използва, смесена със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух. http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-chubrica http://www.az-gotvia.bg/novini/podpravka-chubrica 13 Септември 2011 Яжте ядки всеки ден Ядките са много по-здравословни, отколкото се смяташе до сега. Те са много богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Мазнините, които в изобилие се намират в орехите, бадемите, лешниците и други костеливи плодове намаляват рисковете от някои видове рак, намаляват нивото на лошия холестерол, запазват кръвоносните съдове и ускоряват зарастването на рани. http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-iadki-vseki-den http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-iadki-vseki-den 13 Септември 2011 Супата е най-ефективният начин за сваляне на тегло Яденето на супа веднъж дневно може да бъде много ефективно при свалянето на излишните килограми, показва ново изследване. http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-supa-za-da-otslabnete http://www.az-gotvia.bg/novini/iajte-supa-za-da-otslabnete 25 Август 2011 Нова диета - топете килограми с вилица Французите имат нова диета, тайната съставка е вилицата. Според програмата на хранене достатъчно е да се използват продукти, които може да се ядат само с вилица. Лъжиците, ножовете са забранени, също така и ползването на пръсти, т.е ядене на хляб, пица, хамбургер. http://www.az-gotvia.bg/novini/nova-dieta-topete-kilogrami-s-vilica http://www.az-gotvia.bg/novini/nova-dieta-topete-kilogrami-s-vilica 11 Август 2011 Какво трябва да знаем за микроелементите В човешкия организъм се срещат много вещества в безкрайно малки количества, които се наричат микроелементи и имат важно биологично и физиологично значение. Това са например йод, цинк, кобалт, мед, манган, ванадий и др. http://www.az-gotvia.bg/novini/mikrolementite http://www.az-gotvia.bg/novini/mikrolementite 11 Август 2011 Какво трябва да знаем за Витамин P Витамин Р (цитрин) е от групата на водоразтворимите витамини. Той е открит от унгарски учени, които са доказали, че сокът от лимони или пиперки въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове. Витаминът има капиляроукрепващо действие, усилва тъканното дишане, действа благоприятно при изгаряне и лъчева болест. http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminP http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminP 11 Август 2011 Какво трябва да знаем за Витамин K Витамин К (филохинон) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той подпомага съсирването на кръвта и е необходим за синтеза на белтъци, осигуряващи достатъчно ниво на коагулация. Освен от храната витамин K се получава в достатъчно количество и от чревните бактерии. http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminK http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminK 11 Август 2011 Какво трябва да знаем за Витамин E Витамин E (токоферол) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Човешкият организъм се нуждае дневно от 10 до 25 мг витамин Е. http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminE http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminE 11 Август 2011 Какво трябва да знаем за Витамин D Витамин D е мастноразтворим. Той се намира във всяка животинска и растителна клетка. Този витамин предпазва от рахит и е много важен от ранна детска възраст. Витамин D участва във всмукването на калция и фосфора от червата, а след това и в тяхната обмяна. Витамин D е основна предпоставка за силна имунна система. http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminD http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminD 11 Август 2011 Гроздето предпазва от хипертония Консумацията на грозде помага за нормализирането на кръвното налягане, а също така предотвратява развитието на хипертония, твърдят учени от Калифорния. http://www.az-gotvia.bg/novini/grozdeto-predpazva-ot-hipertonia http://www.az-gotvia.bg/novini/grozdeto-predpazva-ot-hipertonia 25 Юли 2011 Желатин Желатинът е прост белтък, който се получава при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Разтворим е във вода, като степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата и получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. http://www.az-gotvia.bg/novini/jelatin http://www.az-gotvia.bg/novini/jelatin 25 Юли 2011 Дафинов лист Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида растения от семейство Лаврови (Lauraceae). Те се използват в готварството пресни или сушени.

Дафиновият лист придава на храната специфичен аромат и я прави по-вкусна, освен това има много ползотворно влияние върху човешкото здраве.
http://www.az-gotvia.bg/novini/dafinov-list http://www.az-gotvia.bg/novini/dafinov-list 20 Юли 2011
Какво трябва да знаем за Витамин C Витамин C (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за човешкия организъм, тъй като е необходим за всяка жива клетка. Той участва във всички окислителни процеси, обмяната на белтъците, образуването на съединителната тъкан, костите и зъбите. http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminC http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminC 20 Юли 2011 Какво трябва да знаем за витамините от група B Витамините от група B са водноразтворими. В групата на витамин B влизат витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B5 (пантотенова киселина), витамин B6 (пиридоксин), витамин B7 (биотин), витамин B9 (фолиева киселина) и витамин B12 (цианкобаламин). http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminB http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminB 19 Юли 2011 Какво трябва да знаем за Витамин А Витамин А е от групата на мастноразтворимите витамини. Той се всмуква в червата само при наличие на мазнини. Например, ако се изяде един суров морков, каротинът се използва само 10-15%, но ако морковите са задушени в масло, каротинът се оползотворява до 90%. http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminA http://www.az-gotvia.bg/novini/vitaminA 19 Юли 2011 Сиренето Моцарела Моцарела (mozzarella) e тип прясно и меко италианско сирене от региона Кампания. Класическата моцарела (mozzarella di bufala campana) се призвежда от биволско мляко в Югозападна и Централна Италия, предимно в района на град Неапол. http://www.az-gotvia.bg/novini/sireneto-mozzarella http://www.az-gotvia.bg/novini/sireneto-mozzarella 15 Юли 2011 Готварски мерки и грамажи В рецептите често се използват различни мерителни единици - чаена чаша, кафяна чаша, лъчица, шепа, бучка и т.н. За ваше улеснение предлагаме таблица за определяне на теглото на най-често употребяваните при готвенето продукти. http://www.az-gotvia.bg/novini/merki http://www.az-gotvia.bg/novini/merki 27 Юни 2011 Полезни факти за ягодите Ягодите са източник на витамин С, манган, диетични фибри, йод, калий, фолат, витамин В2, витамин B5, витамин В6, омега 3 мастни киселини, магнезий, мед, както и витамин К. Консумирането на ягоди забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести. http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-iagodite http://www.az-gotvia.bg/novini/polezni-fakti-za-iagodite 24 Юни 2011 Овесена каша срещу проблеми със стомаха Овесената каша има редица полезни свойства и оказва положително влияние върху работата на стомаха, показва ново изследване. Овесената каша помага за доброто функциониране на женския организъм като цяло, предпазвайки от много неприятни болести, каквато е гастритът. http://www.az-gotvia.bg/novini/ovesenata-kasha-predpazva-stomaha http://www.az-gotvia.bg/novini/ovesenata-kasha-predpazva-stomaha 15 Юни 2011 Кориандър Кориандърът (Coriandrum sativum) е  едногодишно тревисто растение, което се използва като подправка най-вече в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята. http://www.az-gotvia.bg/novini/koriandar http://www.az-gotvia.bg/novini/koriandar 15 Юни 2011 95% от жените редовно спазват диета 95% от представителките на нежния пол редовно си налагат сами строги ограничения на хранителния режим, сочи ново проучване. Повечето жени свикват с мисълта, че трябва да си лягат гладни и да се откажат от любимите си храни, за да изглеждат добре. http://www.az-gotvia.bg/novini/95procenta-jeni-redovno-spazvat-dieta http://www.az-gotvia.bg/novini/95procenta-jeni-redovno-spazvat-dieta 13 Юни 2011 Кафето предпазва от хепатит

Пациенти, страдащи от хроничен хепатит C, е добре да пият кафе по време на лечението, сочи ново проучване, публикувано в списание "Gastroenterology". Изследването показва, че пациентите, които са подложени на лечение и пият по три чаши кафе дневно са два пъти по-склонни да реагират добре на лечението в сравнение с тези, които пият по едно кафе.

http://www.az-gotvia.bg/novini/kafeto-predpazva-ot-hepatit http://www.az-gotvia.bg/novini/kafeto-predpazva-ot-hepatit 13 Юни 2011