Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди
Великденски козунак със стафиди
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг брашно
8 яйца
1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/4 ч.ч. захар
200 г краве масло
40 г мая
2 ч.л. лимонов сок
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
50 г стафиди
ром
Маята се размива с 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло да втаса. Разбиват се яйцата и захарта и се прибавя затоплено останалото прясно мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват яйчената смес, лимоновата кора и сока, ванилията, маята. Накрая се прибавя краве маслото, което трябва да е разтопено, но не топло. Омесва се тесто и се оставя на топло да втаса. Разделя се на 3 части, едната от които се омесва със стафидите. Правят се въжета с дължина 40 см и се изплита плитка, като средната е със стафидите. Поставя се в тава, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си се намазва с разбито яйце, поръсва се със захар и се пече около 40 минути при 175 градуса. Получава се доста голям козунак, така че от тестото могат да се направят и два козунака, в зависимост от тавата, която ще ползвате.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак със стафиди
От форум:
От друг сайт: