Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди

Великденски козунак със стафиди

Разпечатай

от готварската книга на Az-gotvia.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
8 яйца
1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/4 ч.ч. захар
200 г краве масло
40 г мая
2 ч.л. лимонов сок
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
50 г стафиди
ром

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се размива с 1/3 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. брашно. Оставя се на топло да втаса. Разбиват се яйцата и захарта и се прибавя затоплено останалото прясно мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипват яйчената смес, лимоновата кора и сока, ванилията, маята. Накрая се прибавя краве маслото, което трябва да е разтопено, но не топло. Омесва се тесто и се оставя на топло да втаса. Разделя се на 3 части, едната от които се омесва със стафидите. Правят се въжета с дължина 40 см и се изплита плитка, като средната е със стафидите. Поставя се в тава, предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си се намазва с разбито яйце, поръсва се със захар и се пече около 40 минути при 175 градуса. Получава се доста голям козунак, така че от тестото могат да се направят и два козунака, в зависимост от тавата, която ще ползвате.


Продукти: брашно, яйца, прясно мляко, захар, краве масло, мая, лимонов сок, лимон, ванилия, сол, стафиди, ром

Тагове: Рецепти за Великден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Папая

Папая

Папая е считана от мнозина за един от най-добрите плодове, които могат да се консумират.
още »

Варна стана домакин на Академия `ИЗПЕЧИ С ЛЮБОВ`

Варна стана домакин на Академия `ИЗПЕЧИ С ЛЮБОВ`

Следващите курсове ще се проведат в Плевен на 24 и 25 февруари, в Пловдив на 10 и 11 март и в София на 24 и 25 март. Всеки, който желае да участва в Академията има възможност свободно да се регистрира за участие в предстоящите курсове.
още »

Изкусителни рецепти за кафе за Коледа

Изкусителни рецепти за кафе за Коледа

Коледа е изпълнена с добре познати аромати и кафето е един от тях. Световноизвестната компания Lavazza приветства коледния дух и доказва колко лесно можем да превърнем кафето в още по-изкусителна напитка.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите връзка към Великденски козунак със стафиди


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама