Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак

Великденски козунак

Разпечатай

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
40 г прясна мая
7 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч. л.сок от лимон
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми или орехи
щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар. След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути). 6 от яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите. В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята. Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси. Готовото тесто се оставя на топло да втаса.

Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите. От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка. Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.

Втасалият козунак се намазва с 1 яйце разбито яйце, поръсва се със захар и се украсява с нарязаните бадеми или орехи. Фурната се загрява на 180 С. Пече 50 минути или до готовност.


Продукти: брашно, мая, яйца, прясно мляко, захар, краве масло, лимонова кора, сок от лимон, ванилия, стафиди, бадеми, орехи, сол

Тагове: Рецепти за Великден

Добави към любими рецепти Разпечатай Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Подобни рецепти

Великденски козунак със стафиди

Последни статии

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка – интересна и вълнуваща

Кухнята на Латинска Америка е пъстра смес, както от местни традиции, така и от чуждестранни рецепти, докоснали се до латиноамериканската култура, благодарение на европейските преселници. В различните страни, именно това влияние се усеща в различни степени – от приготвянето на блюдата до поднасянето им на трапезата.
още »

Как да станете най-добрият млад готвач

Как да станете най-добрият млад готвач

S.Pellegrino обяви третото издание на международния си конкурс за изгряващи кулинарни таланти от цял свят, вече с по-широка селекция и удължена продължителност.
още »

Какво не знаем за яйцата

Какво не знаем за яйцата

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази рецепта трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил

Коментари (1)


Аватар14 Юни 2012
Шери Курт
Чуден!



Ако желаете, може да сложите връзка към Великденски козунак


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я





реклама