Начало » Десерти » Рецепти за Торти » рецепта Торта `Каприз`
Торта `Каприз`
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за блата:
2 с. л. пшенично нишесте
2/3 ч. ч. брашно
4 яйца
1 ч. ч. захар
2 с. л. какао
за муса:
400 мл сметана
200 г течен шоколад Финети
150 г маскарпоне (може и безсолно крема сирене)
1/2 ч. ч. пудра захар
за сиропиране и намазване на блатовете:
прясно сварено кафе със захар
200 г течен шоколад
100-150 г малини
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на пухкав сняг. Към тях постепенно се добавят разбитите жълтъци.
Пресейте брашното заедно с какаото и нишестето. Започнете да го добавяте постепенно, като разбърквате вече на ръка. Разделете сместа във две форми (20-22 см), застлани с хартия и печете на 180 С около 15 минути. Извадете и ги оставете да се охладят.
През това време разбийте маскарпонето заедно с пудрата захар на пухкав крем. Към него добавете предварително разбитата сметана, като отделите една част от нея за горния слой на тортата (около 1-2 ч. ч. в разбито състояние). Разбъркайте и към тази смес прибавете разтопения течен шоколад. Разбъркайте добре.
Поставете единия блат във формата, в която сте пекли, сиропирайте го леко, намажете го с 1/2 от течния шоколад и отгоре наредете малините. Изсипете шоколадовия мус, като разтръскате формата, за да няма "кухини". Загладете добре и отгоре поставете другия блат, сиропирайте и него и го намажете с останалия шоколад. Покрийте с отделената сметана.
Прокарайте нож по край стените на формата, за да се оформи борда на тортата. Поръсете с какао, декорирайте с шоко топчета, оставете за 1-2 час да поеме от сиропа и се насладете на това шоколадово изкушение.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Торта `Каприз`
От форум:
От друг сайт: