Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Слънчева пита
Слънчева пита
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
около 1 - 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).
След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с големината на тавичката, в която ще се пече питата. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се разрязва на кръст. Единият от получените триъгълници леко се разтегля, оформя се като кръг и се поставя по средата на обилно намазана с масло тава. Останалите триъгълници се разрязват по на 5 по-малки триъгълници, като се започва от върха на големия триъгълник (както се реже торта). Всеки малък триъгълник се навива от основата към върха и се оформя кифличка. Кифличките се нареждат в тавата около кръга като лъчи на слънце.
Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се пече в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (при мен се опече за 20 минути).
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Коментари
Пускам нови снимки на Слънчевата пита. Вместо да сложа в средата тестото на топка, разточих го като останалото тесто и го нарязах на триъгълници, които увух като розички. Питата поръсих със сусам и ленено семе.
Разкош!
Изглежда повече от добре !Идеална за идващата Коледа!Мерси за рецептата
Ако желаете, може да сложите линк към Слънчева пита
От форум:
От друг сайт:
Диана Димитрова