Публикувана от Radka Petrova на 03 Март 2012
Необходими продукти мая за хляб /колкото орех/ щипка сол щипка захар 2 ч.ч.топла вода брашно - да стане по-гъсто от боза. Оставя се на топло да втаса /това ние наричаме квас/ 4 яйца 4 с.л. захар 1 кофичка кисело мляко 4 с.л. олио /масло/ за намазване 1 жълтък 1 с.л. мед | |
Размиваме маята в топлата вода, поставяме солта, захарта и брашно да стане по-гъсто от боза и оставяме на топло да втаса кваса. Отделно разбиваме яйцата, захарта, киселото мляко и олиото и изсипваме в кладенче от брашно. Прибавяме втасалия квас и замесваме меко тесто, подмисаме с олио и оставяме на топло да втаса. След като е втасало тестото правим топчета и поставяме /редим/ в намазана с олио тавичка. Оставяме да втасат. След това намазваме топчетата с жълтък и печем в предварително загрята фурна. След изпичането завиваме питката с кърпа да се задуши. Когато изстине мажем с мед. |