www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Nikolai Lukov на 29 Януари 2012

Кюфтета `Пъстра изненада`

Необходими продукти
около 1 до 1,5 кг. кайма (която е хубаво да бъде смес от свинско и телешко месо)
1-2 глави лук
сол
черен пипер
чубрица
средата на 2-3 филии стар хляб
2 яйца
около 250-300 мл бира

за плънката:
около 150-200 гр. кашкавал
100 гр.топено сирене
2-3 печени чушки
2-3 лъжици царевица
около 200 гр. пушено месо по избор
3-4 гъби
3-4 кисели краставички

Смесва се каймата със ситно нарязаният лук, подправките, яйцата и накиснатата в бира и изцедена среда от хляба. Оставя се настрани да си почине и да се поемат ароматите от каймата, докато бъдат нарязани ситно продуктите за плънката. От каймата се правят късове с големина на яйце, сплескват се с ръце и се слага по една лъжица плънка. Оформят кръгли кюфтета. Нареждат се в тавичка и се сипва чаша бира и малко олио. Пекат се на 200 градуса докато се зачервят.

Към течноста, която се отделя при изпичането се добавя малко царевично нишесте и се получава сос, с който се поливат кюфтетата при сервиране. Може да се овалят в галета и да се изпържат. Гарнитурата може да е различна според желанието.