www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Теодора Николова на 07 Януари 2012

Локумки

Необходими продукти
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. свинска мас
1 равна ч.л.сода бикарбонат
около 400 г брашно
1 1/2 кутийки локум
орехи (по желание)
пудра захар за поръсване
ванилия

Оставяме маста за известно време на стайна температура, докато омекне. Загасяваме содата в киселото мляко, прибавяме пресятото брашното и маста и замесваме меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете.

Откъсваме малка топка от тестото и я разточваме на тънък лист. Нарязваме листа на малки триъгълници (основата им да е около 4-5 см). В основата на всеки триъгълник поставяме парченце локум и завиваме под формата на кифличка. Подреждаме локумките в тава (не е нужно да я намазняваме), на разстояние една от друга. Печем до порозовяване в предварително загрята до 170-180 гр. фурна.

Изваждаме готовите локумки от тавата, докато са още топли и ги поръсваме с пудрата захар, към която сме ароматизирали с малко ванилия на прах. Топлите локумки поемат повече пудра захар от леко охладените и съответно стават доста по-сладки.