www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 04 Януари 2012

Меденки с шипков мармалад

Необходими продукти
2 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша мед
2/3 ч. чаша олио
2 ч.лъжички канела
1 ч.лъжичка сода бикарбонат
1 бакпулвер
2.с.л оцет
3 ч.чаши брашно (може и малко повече)

Смесваме всички продукти, като брашното пресяваме предварително със содата, бакпулвера и канелата. Омесваме средно меко тесто.

За да станат подходящи за слепване меденките трябва да бъдат с еднаква форма, а за да станат меки и топящи се в устата трябва да са малко по дебели от стандартните коледни меденки тип бисквитки, които се изряват с формички. За да постигнем този ефект оформяме руло от тестото и отрязваме парчета с еднаква дебелина. Всяко парче оформяме на топка (голяма колкото орех), която с длан притискаме. Поставяме така оформените меденки в тава, застелена с хартия за печене на голямо разстояние, защото меденките доста увеличават обема си и имат опастност да залепнат една за друга. Печем ги в силно загрята фурна за около 7-8 минути, не повече. Не оставяйте меденките да станат кафеникави, защото в този случай ще останат твърди.

Още топли слепяме меденките по две с помощта на шипков мармалад. Оставяме ги да изстинат в затворен съд и по възможност да престоят 3-4 дни. Резултатът е настина топящи се в устата меденки. Ако искате да са хрупкави, може да не ги слепяте или да омесите малко по-твърдо тесто, от което да изрежете формички.