www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Гергана Коджабашийска на 16 Декември 2011

Варен ориз със зеленчуци и свинско

Необходими продукти
200-300 гр. свинско/пилешко месо
1 купа ориз
1 глава лук
1 морков
1 к.ч. грах
прясна чушка
прясно зеле и всякакви други зеленчуци, с които разполагате
2-4 с.л. олио
сол
чубрица

Оризът се сварява добре, след което се прецежда (ако е останала вода при варенето) и се оставя отново в тенджерата, в която е бил варен. Всички зеленчуци се нарязват на едро, за да може да запазят хрупкавостта си и след термичната обработка. Последователно се запържват лукът с моркова, след това се добавя граха, а накрая се добавя нарязаната на едро чушка, която се пържи за по-малко от минута. Веднага след като се добави зелето, тиганът се отстранява от котлона. Разбърква се добре.

Чрез решетъчна лъжица, зеленчуците се прехвърлят при ориза. Останалото олио в тигана се използва, за да се запържи нарязаното на кубчета свинско месо. Добавете по желание 1/2 к.ч. червено вино и няколко капки соев сос, чубрица.

След като месото е готово, добавете към ориза със зеленчуците. Добавете сол на вкус. Приятно похапване!