www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Надя Недева на 11 Декември 2011

Пай със сини сливи

Необходими продукти
за маслено тесто:
300 гр брашно
125 гр краве масло
3 с.л. прясно мляко
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
4 с.л. захар

за плънката:

500 гр сини сливи
3 с.л. овесени ядки
1/2 ч.ч. кафява захар
100 гр орехи (или кайсиеви ядки)
1/2 ч.л. канела
щипка настъргано индийско орехче

Брашното се пресява заедно с щипка сол и бакпулвера в купа. Прибавя се кравето масло, нарязано на ситно и разбитото яйце със захарта. Замесва се меко тесто, като се прибавя постепенно и студеното прясно мляко. Тестото се слага за 30 мин в хладилник, загънато с домакинско фолио. Сливите се нарязват на половинки, като се махат костилките.

Тестото се разточва с диаметър по-голям от този на тавата за да може да се образува ръбче. Посипва се с овесените ядки и се подреждат сливите с вътрешността нагоре, като се застъпват леко. Във вътрешността на сливите се поставят четвъртинки орехови ядки или по една кайсиева ядка. Паят се поръсва с кафявата захар и с канела и настъргано индийско орехче.

Пече се в предварително загрята фурна около 1 час, до готовност. Поднася се поръсен със смлени орехови ядки.