www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 25 Април 2019

Еклери с крем с портокалови корички и розова глазура

Необходими продукти
200 г.  брашно
3 с.л захар
½ ч.л сол
1 ч.ч вода
½ ч.ч олио
4 яйца - М
500 мл. прясно мляко
4-5 с.л захар
кората на 1 портокал
40 г. нишесте ванилия
1 ч.л масло
90 г. захарна глазура розова - Belbake

В тенджерка слагаме водата, олиото, захарта и солта. Слагаме да заври на котлона. След като заври намаляваме с една степен котлона. Изсипваме брашното и бъркаме без да спираме с помощта на дървена лъжица. Бъркаме бързо до сгъстяване и образуване на топка тесто, меко на пипане. Трябва тестото да се отделя от стените на съда. След като е готово го дърпаме на страна да се охлади. Чукваме едното яйце и бъркаме. Следва второто. Едно след друго слагаме и четирите яйца. Бъркаме с дървена лъжица докато поеме добре тестото всичко, но може и с ръка. Получава се меко, гладко, лъскаво и леко лепнещо тесто. В друга тенджерка слагаме 450 мл. прясно мляко да заври, заедно с 4 с.л захар. В 50 мл. прясно мляко изсипваме нишестето ванилия и бъркаме до гладка кашичка, да се разтвори добре прахообразната съставка. Изсипваме към горещото мляко. Намаляваме котлона и бъркаме с дървена лъжица до сгъстяване на крема. Настъргваме кората на 1 портокал и я добавяме вътре в крема. После слагаме и маслото и объркваме добре с лъжица. Оставяме да изстине.

В тава, покрита с хартия за печене, с помощта на лъжица оформяме от тестото 40 бр. малки еклерчета, като топчета леко рошави. Редим ги на разстояние едно от друго и печем в загрята на 180 градуса фурна 20 мин. Като ги изпечем ги вадим да се охладят. Кремът го пълним на части в шприц с накрайник с остър и дълъг отвор и пълним еклерчетата. Кухината се пълни с крема. Пакетчето захарна глазура го слагаме в чаша с топла вода за 5 мин. Отваряме опаковката и с помощта на чаена лъжица нанасяме от течната глазура върху еклерчетата. Оставяме да стегне за 1 час и поднасяме.