www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Януари 2019

Сиропиран сладкиш с канела и какао

Необходими продукти
за поръсване:
кокосови стърготини – 1 пакетче от 20 гр.

за кашата:
яйца – 3 бр.
захар – 2/3 ч.ч
брашно – 1 ч.ч
маргарин – 3 с.л
бакпулвер – 1 пакетче

за сиропа:
какао – 1 с.л
канела – 1 ч.л
сироп от компот дюля – 1 ч.ч
захар – ½ ч.ч
маргарин – 2 ч.л за намазване на тавата
брашно за набрашняване

В купа пресяваме брашното с бакпулвера със сито. Вадим яйцата на стайна температура. В друга купа слагаме яйцата и разбиваме с миксера продължително. Добавяме захарта и отново разбиваме докато стане гъст крем. Прибавяме маргарина. Следва брашното с бакпулвера и объркваме с всичко. Намазваме с маргарин тава с диаметър 25 см. и набрашняваме. Изсипваме кашата и заглаждаме. Разстиламе я с шпатула и заглаждаме. Печем в загрята на 170 градуса фурна до готовност.

През това време слагаме сока от компота на котлона тенджерка заедно с канелата и какаото да зари. Добавяме вътре и захарта. Като заври и се стопи захарта дърпаме от котлона. Оставяме да изстине сиропа. Сладкишът вече се е опекъл. С горещия сироп го заливаме навсякъде, за да попие и да се намокри добре. Оставяме да се охлади в хладилника и поеме добре сиропа. После ръсим с кокосовите стърготини. Режем и хапваме с кафе.