www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цвета Спасова на 19 Ноември 2018

Новогодишни бели курабии

Необходими продукти
1 яйце
500 г масло
100 г пудра захар
4 ванилии
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. без връх амонячна сода
50 г коняк
400 г обелени бадеми
1 кг брашно
пудра захар + 2 ванилии за поръсване

Предварително приготвяме бадемите. Ако не са обелени, поставяме ги в съд с вода да заврят за малко, охлаждаме и обелваме. Всяко бадемче го нарязваме на 3 части и ги печем на фурна 100 С до розово. Към леко разтопеното масло прибавяме яйцето, захарта, ванилията и разбиваме добре, прибавяме коняка, бакпулвера и амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок или оцет и накрая бадемите. Прибавяме и брашното, като тестото трябва да е ронливо. Правят се фигурки по желание или малки топчета за една хапка. Печем на 190 С до леко бежов цвят. В голям съд поставяме пудрата захар с ванилията, овалваме още горещите курабийки една по една в захарта за секунда и ги нареждаме на хартия. След като са изстинали добре, ги поръсваме обилно със захарта. Подреждаме ги в чиния.