Публикувана от Илияна Димова на 31 Октомври 2018
Необходими продукти 1/2 ч.ч. ориз
200 г бамя
1 бр. лук
2-3 бр. домати
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
целина
листа кимион
1 к.ч. олио | |
Оризът измиваме добре. Бамята измиваме и обтриваме със сол, да отстраним бодливите мъхчета. После почистваме и измиваме. Попарваме в кипяща вода със сол и оцет за 5 минути. После изливаме водата и отцеждаме. Използваме по-малка бамя, но ако има по-големи нарязваме на парчета. Белим и нарязваме лука и доматите. В олио и малко вода слагаме лука и когато водата поизври, сипваме доматите. Ръсваме сол, черен пипер, червен пипер, кимион. Тогава прибавяме и отцеден от водата измит ориз. Разбъркваме и наливаме вода 1 чаена чаша. Прибавяме и нарязани ситно листа целина. Когато оризът поеме водата, наливаме още 2 ч.ч. топла вода и слагаме бамята. По време на готвене може да доливаме още вода при необходимост. Варим ястието до готовност. |