www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 05 Септември 2018

Кекс с круши и инка

Необходими продукти
2 круши - големи
1 2/3 ч.ч. брашно
2 яйца
1 ч.л. сода за хляб
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. тръстикова захар
1/3 ч.ч. олио
3 ч.л. инка
2/3 ч.ч кисело мляко
олио - за намазване на формата
брашно - за набрашняване на формата

Вадим яйцата на стайна температура. Пресяваме брашното със сито. В киселото мляко слагаме содата и разбъркваме и я оставяме, за да шупне. В купа слагаме яйцата и ги разбиваме с миксера много добре. После вътре слагаме двата вида захар и пак разбиваме. Добавяме олиото и шупналото мляко и продължаваме с разбиването. На части прибавяме брашното и разбъркваме до гладка каша. Взимаме си една чашка и в нея слагаме 3 с.л от кашата, вътре добавяме инката и разбъркваме с лъжичка до гладка тъмна смес. Белим двете круши и ги почистваме. Режем на кубченца и слагаме в купата, разбъркваме внимателно с лъжица. Мажем форма за кекс с олио и набрашняваме. Изсипваме половината каша с крушите. Взимаме от тъмната кашичка с инката и нанасяме на места върху другата и с лъжицата правим черти в различни посоки, така че да се изпъстри. После слагаме останалата каша и пак тъмната каша по същия начин. Печем кекса в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Като стане готов и изстине леко вадим и режем на парчета.