www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Юли 2018

Кюфтенца с гречка, моркови и лук

Необходими продукти
моркови - 1 бр.
гречка - 1/2 ч.ч
вода - 2 1/2 ч.ч
половин стар бял лук
щипка сол
щипка черен пипер
щипка магданоз
бяло брашно - 2 с.л
1 малко яйце
олио - за пържене

В тенджера наливаме 1 ½ ч.ч. вода и ½ ч.ч. гречка. Слагаме гречката от вечерта в тенджера с вода и захлупваме с капаче. На другия ден тя е поела водата и се е напукала. Така си помагаме. Следващата стъпка е в същата тенджера да долеем 1 ч.ч. вода и да варим гречката до омекване 8-10 мин. Като я сварим, я отцеждаме с цедка и слагаме в купа да изстине. Главата лук я нарязваме на ситно. Магданоза също нарязваме на ситно. Нужно ни е 4 с.л. При гречката добавяме лука, магданоза. Сваряваме 1 морков. Като се свари, го режем на ситно и го слагаме и него при другите продукти. Добавяме сол и черен пипер. Объркваме и вкусваме на вкус. Най- накрая слагаме 1 малко яйце и брашното. Объркваме всичко много добре. В тиган слагаме олио да се загрее. Взимаме от сместа със супена лъжица и в друга прехвърляме, т.е. една в друга, за да се оформи продълговато кюфтенце. Слагаме да се пържи. И така няколко в горещото олио. Обръщаме после от другата страна внимателно, без да бодваме. Кюфтенцата от елда си запазват приблизително формата, не се пръскат. Ароматни и вкусни. От това количество се получават 15 бр. кюфтенца.