www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 13 Юли 2018

Грухана пшеница с лимон, канела и орехи

Необходими продукти
1 ч.ч. грухана пшеница
200 г галета
1 1/3 ч.ч. орехи
захар - по 1 с.л. на 1 ч.ч. при сервиране
лимонова кора - от 1 голям лимон
1 пакетче канела

В тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето. След като е вече готово количеството пшеница я вадим и отцеждаме от водата. Изсипваме я върху кухненска кърпа. Разстиламе я върху кърпата равномерно с ръце и отгоре покриваме с друга кърпа и така оставяме да престои вечерта, за да се отцеди добре. Целта е да не е мокра. Пшеницата, която е вече суха, слагаме в тава. Смиламе орехите с мелничка за ядки. В тавата слагаме галетата, канелата и смлените орехи и объркваме добре. Аз ползвам фина хубава галета. Към продуктите в тавата слагаме и настъргана кората на 1 голям лимон. Кората предварително настъргваме на дребното ренде. Отново объркваме добре. Става много вкусно, ароматно и се усещат зрънцата отделени едно от друго. Подготвяме си чашки, в които ще сипваме, слагаме от десерта и поръсваме в чашка по 1 с.л захар и хапваме.