www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 09 Юни 2018

Сладкиш с ябълки и кафява захар

Необходими продукти
2/3 ч.ч кафява захар Мусковадо
1/3 ч.ч бяла захар
1 ябълка Грени Смит - голяма
60 г. натрошени бадеми
1 ч.ч бяло пшенично брашно тип 500 на София Мел
½ ч.ч пълнозърнесто брашно тип 1850 на София Мел
1 ч.ч кисело мляко 2 %
1 ч.л сода за хляб
3 яйца - големи
½ ч.ч олио
масло-за намазване на тавата
брашно-за набрашняване

Вадим яйцата на стайна температура заедно с киселото мляко. В купа слагаме бялата захар, захарта Мусковадо и яйцата. С миксер разбиваме заедно двата вида захар и яйцата много добре. Разбиваме дълго време. Трябва да стане гъста, ароматна и със светло кафяв цвят смес. В киселото мляко слагаме содата и разбъркваме. Оставяме я да шупне и след това я прибавяме в купата. Разбиваме с миксера. Добавяме олиото и пак разбъркваме. Пресяваме двата вида брашно със сито и го прибавяме постепенно в купата и разбиваме с миксера. Почистваме ябълката и белим кората и. Режем ябълката на малки кубченца. Добавяме ги вътре плюс натрошените бадеми и разбъркваме с голяма лъжица много добре. Мажем тава с диаметър 26 см. с масло и набрашняваме с брашно. Набрашних с пълнозърнесто брашно. Изсипваме кашата и заглаждаме с лъжица. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Като изпечем режем на ромбове и нареждаме в чиния. Да ви е сладко! Сладкишът става мек и много вкусен, с карамелен вкус, усеща се ябълката и натрошените бадеми.