www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 28 Януари 2018

Соленки с пълнозърнесто брашно

Необходими продукти
100 мл. прясно мляко
3 ч.ч пълнозърнесто брашно
2/3 ч.л сода за хляб
½ ч.л сол
ким
сусам
шарена сол
риган
2/3 ч.ч мас
1 яйце
2/3 ч.ч настърган кашкавал
2/3 ч.ч сирене

Пресяваме брашното със сито. Правим кладенче по средата и вътре слагаме 1 жълтък, ½ ч. сол. Солта зависи от това дали е солено сиренето и кашкавала. Настъргваме кашкавал и го слагаме при брашното. Натрошаваме сиренето и го слагаме и него вътре. Добавяме маста без да я размекваме. В прясното мляко слагаме содата и разбъркваме. Прибавяме и него при другите съставки. Замесваме меко тесто. Набрашняваме плота с малко брашно и доомесваме тестото.

Разделяме тестото на две части и оформяме две топки. Разточваме едната топка с къса точилка. С формички си правим фигурки-цвете и сърце. Мажем соленките с разбит белтък и поръсваме със сусам и ким. Другата топка разточваме и режем на ленти по дължина с къдраво ножче. Мажем соленките с разбит белтък и ръсим с сух риган, шарена сол и сусам. В тавата на фурната, покрита с хартия за печене, редим соленките и печем на 220 градуса до готовност.