www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 30 Декември 2017

Снежна салата

Необходими продукти
4 кофички кисело мляко с висока масленост
1 буркан кисели краставички
сол
олио
100 г краве сирене
1 бр кисело морковче
маслини без костилки - черни и зелени
червена пиперка печена и белена

Киселото мляко леко посоляваме и слагаме да се прецеди от вечерта в тензух или голяма цедка в хладилник. Прецеденото мляко сипваме в купа. Като разбъркваме непрекъснато, наливаме олио, количество на вкус. Може да сложим и пасирен или сух чесън, който предпочита аромата на чесън. В отделна чинийка, нарязваме ситно 3-4 кисели краставички. Нарязаните на парченца краставички отцеждаме от сока колкото можем, като притискаме с ръце. Отцедените краставички, прибавяме към млякото и разбъркваме. В отделен съд настъргваме сиренето и смесваме с много малко кисело мляко ( 1-2 ч.л.) или колкото е необходимо, да омекне и от него оформяме различни по размери топчета за снежните човечета. От топчетата правим снежни човечета. Топчетата лесно прилепват едно върху друго и НЕ слагаме клечки, да не се нараним при консумацията им. Шалчетата са от червени печени пиперки, очи и копчета от маслини и шапки от половини зелени маслини. Правим и елхички, като нареждаме нарязани краставички върху клечици, но така, че да може да се вижда, че има клечици, за да може да се махат и да се внимава при консумацията им. Правим звездички от морковчето. Сервираме млечните салати в чинийки със снежни човечета и елхички.