www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 04 Декември 2017

Банички с турски кори, пресен спанак и гизум

Необходими продукти
200 г. кори за бюрек
4 с.л масло
1/4 глава лук
400 г. спанак
черен пипер на вкус
сол на вкус
2 яйца
150 г. сирене
ръсеница за поръсване
1 шепа пресен гизум

Използваме дебели турски кори за бюрек. Корите са триъгълни. Отваряме пакета и ги оставяме да подишат за 5 минути. Почистваме спанака от дръжките и го нарязваме на дребно. Не подправяме спанака във вода. Почистваме лука и го нарязваме на ситно.

Лукът се задушава в мазнината в дълбока тенджера или тиган след омекотяването му се слага и спанака. Разбъркваме с лъжица. Оставяме да се задуши като разбъркваме. Нарязваме ситно гизума и го слагаме при спанака и го разбъркваме. В купичка разбиваме 1 яйце и 1 белтък. Натрошаваме сиренето и го слагаме при яйцата. Дърпаме спанака с лука от котлона и като поизстине малко слагаме яйцата и натрошеното сирене. Овкусяваме с червен пипер и сол на вкус. Разбъркваме всичко много добре. С лъжица взимаме от сместа и слагаме в началото на всеки правоъгълник. Загръщаме краищата от широката част и навиваме като рулца. Слагаме хартия за печене в тавата на фурната или друга подходяща и нареждаме баничките. В купичка разбиваме жълтък с масло. Мажем баничките с яйчена смес. Поръсваме ги с ръсеница. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на златист загар.