www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 01 Юли 2017

Кифли от лимец и бяло брашно с пълнеж от шунка и сирене

Необходими продукти
350 г. брашно от лимец
200 г. бяло брашно
1 ч.ч кисело мляко
2 яйца
5 с.л олио
60 мл. вода
1 ч.л суха мая
1 ч.л захар
1/4 ч.л сол
1 жълтък за намазване
2 с.л олио
сирене
жарена шунка
1 щипка розмарин
сусам - за поръсване
олио за намазване на купата

Стопляме леко водата в голяма чаша. В нея слагаме 2 с.л от брашното и сухата мая, 1 ч.л захар и разбъркваме. Оставяме настрана за 15-20 мин. да се активира, покрито с кърпа. Слагаме брашната в купа и правим дупка по средата. През това време разбиваме в друга купа яйцата с вилица и прибавете към тях киселото мляко и олиото. Разбъркваме всичко и го изсипваме при брашната. Слагаме розмарина и солта. Замесваме средно меко тесто колкото можем в купата. Прехвърляме тестото върху масата и набрашняваме повърхността му и го замесваме да стане гладко, меко и на топка. Отива около 550 гр. брашно. Омесено го слагаме в купа, намазана с мазнина и покриваме с кърпа да втаса за 40 мин. След като втаса го делим на 2 или 3 части и оформяме пак на топки. Поръсваме масата с брашно и слагаме едната топка и точим с точилка на кръг. Делим всеки кръг на 8 бр., но може и на 12 бр. триъгълника, но това зависи колко големи искаме да са кифлите. Режем сиренето на дълги парчета, като пръчици. Шунката я режем на ленти. Слагаме в кифлите шунка и сирене и навиваме. Подреждаме ги на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене. В купа разбиваме 1 жълтък и 2 с.л олио и мажем всички кифли със сместа. Поръсваме ги със сусам. Печем приготвените кифли на 180 гр. докато се изпекат.