www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 25 Юни 2017

Питки с кашкавалена извара

Необходими продукти
400 г кисело мляко
2 яйца
1 ч.л сол
1 ч.л сода бикарбонат
700 г брашно
1 ч.л захар
1 ½ ч.ч кашкавалена извара

В 1 кофичка кисело мляко слагаме 1 ч.л сода бикарбонат и разбъркваме. Оставяме я да се активира и да почне да се надига. Пресяваме брашното в голяма тава. За питките ни трябва към 700 г. брашно и още малко за замесване. Разбиваме 2 яйца в купа. Вътре слагаме захарта и солта. После прибавяме млякото със содата и разбъркваме. Слагаме последно кашкавалената извара. С шепа слагаме от брашното и разбъркваме, не го изсипваме наведнъж. Пак слагаме брашно и така докато вече не можем да разбъркваме с лъжица. Посипваме с малко брашно мястото където ще месим и прехвърляме тестото. Замесваме меко и пухкаво тесто. Трябва като го натиснем да се връща. Оставяме да си почине готовото тесто към 15 мин. Делим го на 4 и разточваме на пласт. Режем питките с нож на ромбове или правоъгълници. Наливаме олио в тиган и го оставяме на се нагрее на котлона. Пържим ги в горещо олио в тиган. Обръщаме ги от двете страни. Ядем ги горещи. Стават сладко солени на вкус.