www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 22 Април 2017

Козунакът на Иван Звездев

Необходими продукти
брашно за козунак на София мел - около 1 кг.
4 яйца
220 г. захар
250 мл. прясно мляко
2/3 ч.ч вода
90 г. краве масло
80 мл. слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 ванилия
1 щипка сол
1 кубче мая
1 с.л захар
1 с.л брашно
1 яйце + захар за поръсване
олио за намазване на формата

Слагаме маята в купичка, заедно със захарта (около 1 с.л) и 1 с.л брашно. Стопляме малко водата и я прибавяме в купичката и разбъркваме. Оставяме за 15 мин. маята да шупне. Стаята, в която правим козунака трябва да е топла. Изкарваме яйцата на стайна температура. Разбиваме ги в купа. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме. Пресяваме брашното. Използваме брашно за козунаци. Изсипваме брашното в купа. Правим кладенче в брашното и поръсваме с щипка сол. Слагаме яйцата и шупналата мая. Стопляме прясно мляко и го добавяме и него при брашното. Размекваме маслото. Почваме да разбъркваме с ръка. Слагаме лимонова есенция и ванилията. Добавяме олиото и половината от мекото масло. Олиото трябва да ни е леко стоплено. Разбъркваме докато брашното поеме течните съставки. Замесваме меко тесто, което де лепне леко. Намазняваме малка тавичка или голяма купа с част от маслото, което ни остана и слагаме тестото в нея. Покриваме тестото, което сме омесили на топка с кърпа и после и одеяло в топла стая. Оставяме го да втаса 40 мин. Вадим тестото и го омесваме пак. Омесваме го с намаслени ръце от остатъка от масло. От тестото могат да станат 1-3 бр. козунака, зависи от желаната големина и форми /тави/, с които разполагате.

Разделяме тестото на три топки. С намаслени ръце от маслото оформяме фитили с еднаква дължина. Сплитаме го на плитка. Намазваме форма с олио. Слагаме плитката в тава покрита после с хартия за печене. Оставяме пак да втаса на топло докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбито яйце и поръсваме със захар много обилно. Печем на 190 градуса и после намаляваме на 170 градуса до изпичане до готовност. По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре, за да не изгори козунака отгоре. Под козунака във фурната в шола сложих вода, така тя се изпарява нагоре и става по мек. Да ви е сладко!