www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 22 Април 2017

Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

Необходими продукти
5 яйца
340 г. захар
300 мл. прясно мляко
1 ампула или прахче ванилия
настъргана кората от 1 портокал
4 ч.л сок от портокал
около 1,100 г. брашно
1 щипка сол
11 г. суха мая
90 г. масло
70 мл. олио
1 жълтък + 2 с.л прясно мляко
захар за поръсване
3 1/2 кутии локум
олио за намазване на плота

Изкарваме продуктите на стайна температура. Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата мая. После добавяме щипка сол. Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и отново разбиваме. Правим си кладенче и в него слагаме яйчено-захарната смес. Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното заедно с пресен портокалов сок. Прибавяме ванилията. Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното. С ръка започваме да разбъркваме. Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части докато замесваме тестото. Омесваме хубаво меко тесто. Намазваме голяма купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на обема. Намазваме плота с олио и го замесваме пак. Делим тестото на 4 части. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника. Отваряме  кутиите локум. От две големи локумчета оформяме три равни по големина части. Разтягаме така оформените части с ръце, като разтегнати фитили. В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче. Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме навътре, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет части в кифлата. Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за печене. Оставяме ги да втасат на топло, но само първата тава, защото докато правим другите те сами си втасват. Разбиваме жълтъка с прясно мляко и мажем отгоре кифлите. Поръсваме със захар и печем на 180 градуса до готовност. Да ви е сладко!