www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 25 Февруари 2017

Солени закуски с извара и белтък

Необходими продукти
100 мл прясно мляко
½ кубче мая
50 мл вода
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
4 с. л. олио
3 ч. ч. брашно
1 жълтък + 1 с.л олио
1 яйце
240 г. извара
1 белтък
1 с. л. кисело мляко
 ½ ч. л. сол
сусам за поръсване

Пресяваме брашното със сито в дълбока купа. Стопляме прясното мляко в микровълнова, не много и в него слагаме ½ кубче мая. Размиваме я. Вътре слагаме захарта и 1 с.л брашно и разбъркваме с лъжица. Оставяме настрана да шупне, като го покриваме с кърпа. В брашното правим кладенче. Слагаме вътре маята с прясното мляко. Вътре слагаме и солта, олиото и водата. После чукваме и 1 яйце. Замесваме меко тесто. Тестото трябва да е пухкаво и меко. Доомесваме го добре върху поръсена с брашно маса. На друго яйце отделяме жълтъка от белтъка. Слагаме ги в отделни купички. Разбиваме жълтъка с 1 с.л олио в купичка. С него ще намажем закуските. Белтъкът го разбиваме с телена бъркалка продължително, докато стане гъста смес. При него слагаме ½ ч.л сол, 1 с.л кисело мляко и изварата. После разбъркваме сместа, с нея ще пълним закуските. Оставяме тестото да втаса за 30 минути на топло, покрито с кърпа. В случая аз го сложих и в топла стая.

Като втаса омесената топка я делим на десет равни части. Оформяме от всяка част топка. Разточваме всяка топка на правоъгълник. В началото по ширина слагаме от плънката и навиваме. За да са по-красиви можем да нарежем 1/2 от вече разточения правоъгълник на ленти, слагаме от сместа в цялата част и след това да ги навиваме. Подреждаме закуските в тава, покрита с хартия за печене. Втасват още 20 мин., покрити с кърпа. Мажем ги всички със сместа от жълтък и олио. Поръсваме със сусам. Аз ги поръсих със смес от семена /Ръсеница пише на пакетчето/. Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Стават вкусни, меки и бухнали.