www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 25 Януари 2017

Гевречета със сусам на фурна

Необходими продукти
220 г брашно
100 мл  вода
1/3 кубче мая
1 с.л олио
1 яйце
½ с.л захар
½ ч.л сол
1 жълтък + 2 с.л олио
1,2 с.л сусам - за поръсване

Пресяваме брашното. В кладенче слагаме 1 яйце, 1 с.л олио и ½ ч.л сол. В топла вода слагаме маята и я размиваме. Оставяме я на топло да се активира. Към маята добавяме 1 с.л брашно и захарта и разбъркваме. Като шупне маята я слагаме в кладенчето. Замесваме меко тесто да не лепне по пръстите. Прехвърляме го на набрашнена маса. Оставяме тестото да втаса покрито с кърпа на топло за 50 мин. Като втаса тестото го делим на равни по големина топки около 10 броя. От тях си правим фитили. Като ги оформим ги усукваме. Свързваме им краищата. Получават се малки гевречета. Слагаме хартия за печене в тавата, в която ще печем гевречетата. Нареждаме ги на разстояние едно от друго. Оставяме ги да втасат 10-15 мин. Разбиваме жълтъка с олио и намазваме гевречетата с четка. Отгоре ги поръсваме със сусам. Печем в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар.