www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 29 Декември 2016

Лимецова содена питка

Необходими продукти
2 яйца
1 щипка сол
3 с.л олио
2/3 ч.л сода за хляб
сусам за поръсване
2 ч.ч брашно от лимец
олио за намазване на тавата
бяло брашно за поръсване на тавата
250 г. кисело мляко

Чукваме 2 яйца в купа и ги разбиваме с вилица. От тях отделяме в купичка много малко за да можем най-накрая да намажем питката. В киселото мляко слагаме 2/3 ч.л сода за хляб и разбъркваме. Оставяме я настрана да се активира достатъчно. След това слагаме киселото мляко със содата, солта и олиото. Разбъркваме всичко. При непрекъснато бъркане слагаме 2 ч.ч брашно от лимец. Замесваме тестото с ръце върху намазнена маса. Намазваме малка тава с олио и посипваме с бяло брашно. Оформяме питката - кръгла и леко сплескана. Правим кръст отгоре с остър нож. С четка мажем с отделеното ни яйце и поръсваме със сусам. Печем в загрята на 180 градуса фурна до изпичането на питката.