www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 29 Декември 2016

Полска пица

Необходими продукти
1 ч.ч  прясно мляко
4 големи картофа
2 с.л масло
100 гр. шунка
100 гр. кашкавал
сол на вкус
черен пипер на вкус
5 с.л лютеница или доматена паста

Обелваме 4 големи картофа. Нарязваме ги на малки парчета. Измиваме ги и ги слагаме в тенджера с вода да се сварят на котлона. Добавяме малко сол. След като се сварят ги отцеждаме и добавяме 1 ч.ч прясно мляко и ги намачкваме, като за пюре. После прибавяме сол на вкус и черен пипер. Добавяме и 2 с.л. масло и пак намачкваме до пухкаво пюре. Ако нямате прясно мляко можете да използвате 1 ч.ч от вадата още гореща, в която са врели картофите.

Намазваме дъното на малка тава с масло и изсипваме картофеното пюре. Заглаждаме го с лъжица или шпатола. Нарязваме на тънки парчета шунка. Аз съм ползвали пражка. Намазваме пюрето с лютеница или с доматена паста. По оригинална рецепта е с доматена паста, но аз я замествам с домашна лютеница. После нареждам едно до друго парченцата шунка. Настъргвам кашкавала и го разпределям отгоре. Поръсвам с черен пипер на вкус. Пече се на 200 градуса до зачервяване на кашкавала. Вади се и се реже на парчета.