www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 14 Декември 2016

Добруджански кръстачки

Необходими продукти
400 г. брашно
1 с.л. олио
1 малка щипка сол
200 мл. вода
1 ч.л. оцет - за меко тесто
твърдо краве сирене
олио за пържене
брашно за набрашняване

Пресяваме брашното в дълбока купа. Слагаме вътре водата. Добавяме 1 малка щипка сол, 1 ч.л оцет и 1 с.л олио. Набрашняваме плота, върху който ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го много добре върху плота. Тестото трябва да е меко. Делим го на топки. Слагаме топките върху набрашнена кърпа и ги завиваме, за да не съхнат. Набрашняваме масата. Взимаме едната топка и я разточваме с голяма дълга кръгла точилка. Като я сложим на масата набрaшнавяме топката и точим, можем леко после пак да поръсим, за да не лепне. Точим на тънък голям лист. Листът не трябва да е дебел. Предварително  натрошаваме сирене с вилица, а ако е домашно също ще е добре. Добре е да е твърдо, за да се усеща като ядем кръстачките. Напръскваме със сирене. Взимаме двата края и прегъваме, така правим и другите два края. Става голям квадратен плик, който е затворен. Набрашнявяме леко повърхността накрая на овала на малка чинийка. Взимаме я и правим две прави през средите, така че от големият лист се образуват 4 бр. квадрата /на снимката е показано/. Така процедираме и с другите топки. От 1 лист голям колкото малка маса за хранене излизат 4 кръстачки. На земята в свободна топла стая слагаме голям бял чаршаф и върху него нареждаме кръстачките. Сгорещяваме в тиган олио за пържене. Пържим от двете страни всички кръстачки. Редим ги в купа. Стават невероятно вкусни, хрупкави, ароматни, усеща се сиренето. Не са мазни. Още топли, топли свършват. Правят се в Добруджанския край обикновено зимата.