www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 13 Ноември 2016

Големи банички с масло и сирене

Необходими продукти
8 листа кори за баница
25 г. масло
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
180 - 200 г. домашно сирене
3 яйца
200 г. кисело мляко
1 с.л. олио
сусам

Разгъваме корите. Разполагаме ги с по-тясната част към нас. Натрошаваме сиренето. Ползвах твърдо домашно сирене. Отделяме две яйца и един белтък. Разбиваме ги с вилица с 1 щипка сол. Жълтъкът го отделяме в купичка и му добавяме 1 с.л олио и го разбиваме също. Ще го използваме за намазване на вече направените банички. Към сместа с яйцата добавяме киселото мляко. В 1 с.л брашно слагаме бакпулвера и разбъркваме. Добавяме го към яйцата и киселото мляко и пак разбъркваме. С лъжица слагаме от сместа върху две кори. Слагаме от кашата върху цялата кора. Отгоре пръскаме сирене. Двата края ги подвиваме навътре около пръст и навиваме като руло. Правим го за да станат цели дълги и големи банички и за да не изтече сместа. Слагаме рулото в тава застлана с хартия за печене. Така процедираме и другите две кори. Навиваме двете големи дълги банички. Намазваме ги с жълтъчената смес и поръсваме със сусам. Нарязваме маслото. Малки парченца масло слагаме върху баничките. Вземаме две кори, нанасяме от сместа с яйцата, брашното, бакпулвера и киселото мляко. Поръсваме със сиренето. Сгъваме на две от ляво на дясно. Получава се дълга половина кора. Взимаме края в ляво и подгъваме под ъгъл в дясно, после нагоре и докато стане цял триъгълник. Така правим и с другите две кори. Получават се две дълги банички и два големи триъгълника. Мажем и тях с жълтъчената смес и поръсваме със сусам. Отгоре разпределяме малки парченца масло. Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност. Трябва да се изпекат добре.