www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 30 Октомври 2016

Кашкавалени кифлички

Необходими продукти
150 г. настърган кашкавал
200 мл. прясно мляко
400 г. брашно
50 г. меко масло
1/3 кубче мая - прясна
1 с.л. мед
1/2 ч.л. сол
1 белтък
луканков салам със зелен пипер за пълнеж
бял сусам
1 жълтък
2 с.л. олио

Настъргваме кашкавала на ренде. Пресяваме брашното в дълбока купа или в тава. Правим кладенче. Чукваме яйцето и отделяме белтъка, който слагаме в кладенчето. Жълтъкът го отделяме в купичка. Към него добавяме 2 с.л олио и разбиваме с вилица. Отделяме го на една страна, защото ще го използваме за мазане на малките кашкавалени кифлички. В кладенчето добавяме солта и меда. Отмерваме 200 мл. прясно мляко и вътре слагаме маята и 1 с.л брашно. След като шупне добавяме маята и прясното мляко в брашното. Прибавяме още и мекото масло и настъргания кашкавал. Замесваме тестото. Поомесваме го върху посипана с брашно маса. Омесеното тесто го завиваме с кърпа да втаса на топло за 40 мин.

След като втаса тестото го делим на 3 равни части. Всяка част я разточваме на кръг върху посипана с брашно маса. Всеки кръг го делим на 12 триъгълника. В широката част слагаме по кръгче луканков салам със зелен пипер и навиваме към острата част. Използвала съм нарязани на много тънко кръгли слайдове луканков салам със зелен пипер от Лидъл. Може да се използва и друг вид, но да е много тънко нарязан, защото и кифличките са малки. От тестото общо се получават 36 бр. малки кашкавалени кифлички. Можем да подвием кифличките след като ги навием. Редим ги в тава, застлана с хартия за печене. Мажем ги с разбития жълтък и олио. Поръсваме с бял сусам. Загряваме фурната на 190 градуса. Печем до готовност. Ката ги опечем ги вадим и покриваме с кърпа да се задушат. Стават с приятен вкус на кашкавал. Пълнежът може да замените по преценка с друг. Рецептата е от кулинарен блог. Отвън кифличките са с приятен цвят, на петънца, и много вкусни. Аз използвах мек домашен кашкавал, също стават хубави и с твърд купен кашкавал.