www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 06 Септември 2016

Фокача с домати

Необходими продукти
300 гр. брашно
1 щипка розмарин
2-3 с.л. зехтин за намазване
½ бр. домат
13 мл зехтин
1 щипка захар
1 щипка сол
1/3 кубче мая
150 мл вода

Пресяваме брашното в дълбока купа. Правим кладенче в средата. Стопляме леко водата и в нея слагаме маята и щипка захар. Оставяме настрана покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното. Прибавяме в купата зехтина и щипка сол. Замесваме меко тесто върху набрашнена маса, където ще месим. Намазваме купа с малко зехтин и слагаме тестото. Намазваме и него, покриваме тестото с кърпа за 30 мин. да втаса. След като втаса го оформяме с ръце в обла форма. Притискаме формата. Слагаме го в тава, застлана с хартия за печене. Намазваме повърхността малко със зехтин и поръсваме с розмарин. Режем ½ домат на малки парчета. На места върху тестото  правим дупчици с пръст и в тях слагаме парченца домат. Печем на 180 градуса в загрята  фурна. След като се опече вадим фокачата. Режем фокачата на квадрати.