www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 01 Септември 2016

Сладкиш с бяло грозде

Необходими продукти
1 и 1/2 ч.ч. брашно с набухвател
4 яйца L
125 г масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1 1/2 чепки десертно бяло грозде -  Болгар
3 с.л. кисело мляко
маргарин - за намазване на формата
брашно - за поръсване на формата
пудра захар

Пресявам брашното в купа. Използвам брашно с набухвател /на София мел за кекс/. Размеквам маслото. В друга купа слагам маслото и пудрата захар и разбивам с миксер продължително. В друга купа чуквам едно по едно яйцата и ги разбивам и тях много добре. Смесвам двете смеси внимателно и ги разбивам. Добавям киселото мляко и разбърквам. После постепенно добавям брашното и разбивам. Добавям ванилията и пак разбърквам.

Измивам гроздето и всяко зърно го режа на половина. Почиствам гроздето от семената с остро ножче. Намазвам формата за сладкиша с маргарин /в случая Рама/ и поръсвам с брашно. Изсипвам във формата за сладкиша сместа и заглаждам. Най-отгоре нареждам половинките на зърната от гроздето с разрязаната част върху кашата.

Включвам фурната на 180 градуса и пека. Не нагрявам фурната предварително. След като се изпече сладкишът го вадя, слагам табла отгоре и обръщам, после на дъното му слагам голяма обла чиния и пак обръщам внимателно, така че гроздето да остане отгоре. Поръсвам с пудра захар с цедка. Има сладък, леко кисел вкус от гроздето, маслото придава приятен аромат.