www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 24 Август 2016

Салата с калмари, домати, маслини и каперси

Необходими продукти
част от 1 калмар
2 червени домата 
3 стръка магданоз
4 с.л. зехтин
1 с.л. соев сос
1 щипка сол
2 с.л . сок от лимон
1/4 глава червен лук
3 черни маслини - едри без костилки
3 зелени  маслини - едри без костилки
10 бр. каперси

Измиваме доматите. Почистваме ги. Режем ги на две, а всяка половина - на тънки парчета. Подреждаме доматите като ветрило едно след друго в кръг в подходяща чиния. Лука го почистваме и нарязваме на полумесеци. Подреждаме лука върху доматите. Измиваме и нарязваме магданоза на дребно. Ако нямаме магданоз, го заменяме с лющян, според мен като вкус става добре, но вие ще си прецените. Върху лука равномерно разпределяме каперсите. Върху каперсите разпределяме и маслините. Маслините ги нарязваме на колелца, на не много тънко, за да се усещат.

Преди да почнем да редим салатата, трябва да се заемем с калмара. От кармара използваме само пипалата и малка част от основната част. Измиваме добре. Попарваме във вряла вода за 5-6 мин. След това измиваме и почистваме добре в студена вода. Правим си марината от 3 с.л зехтин, соев сос и сок от пресен лимон и ги оставяме за 10 мин. както пипалата, така и нарязаните първо на шайби, после на половини от тялото. Най-отгоре слагаме и част калмара и поливаме с 1 с.л. зехтин и посоляваме леко на вкус. Това е рецепта за 1 порция.