www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Великова на 24 Август 2016

Тирамису с ром

Необходими продукти
500 г сирене Маскарпоне
300 - 400 мл кафе  Еспресо
30 - 40 мл ром
20 бишкоти
5 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
какао - за поръсване

Това е оригинална рецепта от Бон Апети. Не съм я променяла. Прави се с ром и много ми хареса, дано допадне и на Вас. Прави се в кръгла форма, на аз я направих в продълговата с махащо се дъно, тъй като исках парчетата да отрежа като квадрати с равни стени. В рецептата пише да се поръси с какао, аз го поръсвам при сервиране, така се получава по-добре. Жълтъците и белтъците на яйцата ги отделяме много внимателно в отделни съдове. Съдовете си ги измих добре и подсуших. Към жълтъците се прибавя пудрата захар. С миксер ги разбиваме много внимателно и много добре, първо на средна и после на висока степен. Яйцата, които използвах, са М размер, въпреки че в рецептата не беше обозначено. Маскарпонето го отделяме в купата при жълтъците и продължаваме да разбиваме продължително с миксера, като гледаме до каква гъстота сме разбили и дали е достатъчно. Трябва де е гладко и пухкаво. Белтъците, които сме отделили вече в другата купа, се поръсват с щипка сол. Аз сложих много малко, а не голяма щипка, както се слага при готвене на основни ястия например. Отваряме си пакетче ванилия и слагаме към към белтъците. Прибавяме пудрата захар. Пак с миксер се разбиват на сняг, да се получи толкова добре, че като обърнем купата, да не ни се разлива по стените и пада сместа. След това ги прибавяме с подходяща лъжица или шпатула за сладки към жълтъците и се разбърква много добре. Правим си кафето на кафе машина. За тези, които нямат, могат да го сварят на джезве и да го прецедят с цедка, за да се отстрани утайката. То трябва да е еспресо. Аз ползвах Douwe Egberts. Измерих количеството с кана с деления. Нужно ни е 300-400 мл. Аз си направих точно 400 мл. Смесваме го с рома и го разбъркваме. Ромът, който ползвах е Антлантик, тъй като в оригиналната рецепта не пишеше кой точно.

Дъното на формата се намазва с крем. Приготвяме един съд с продълговата форма, в който да излеем течността, така че при потапяне да ни е удобно и да не се начупят. Отваряме си пакета бишкоти да ни е по-удобно. Важно е да отбележа, че са бишкоти Савоярди от 4 малки пакетчета в голям пакет. От тях използвах 2 цели малки пакета и 3-4 бр. от другия. Закупени са от верига Лидъл, пиша го предвид много видове, които има на пазара. Всяка бишкота потапяме леко в съд, в който сме излели кафето с рома. Пиша леко, защото бишкотите поемат много от течността и има опасност да се разпаднат. Върху крема се подрежда ред бишкоти. Бишкотите се намазват с крем. Пак ред бишкоти и се покрива с крем. Трябва да имаме два реда бишкоти. Кремът се изравнява и се поръсва обилно с какао. Аз използвах приблизително 6 с.л. какао. Какаото, което използвах е Нескуик. Мисля, че е по-добре с обикновено натурално какао, защото е по-горчиво, но Вие ще си прецените. Според мен е по-добре да се поръсва при сервиране, тъй като могат да се получат капчици. Покриваме формата с домакинско фолио и слагаме да се изстуди нашето тирамису. Режем на квадрати. Сервираме в подходяща елегантна чиния. Според мен така е по-красиво. Аз съм използвала бяла квадратна. Консумираме с чаша кафе и висока чаша с вода с лед. Така го сервират в Италия. Дано съм била полезна и изчерпателна.