www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 21 Август 2016

Сладко от сини сливи с канела

Необходими продукти
3 кг. сини сливи
1 1/2 кг. захар
1 пръчица канела
1/2 пакетче лимонена киселина
150 мл. вода

Измиваме сливите много добре. Разполовяваме ги и махаме костилките. Режем ги на две и после още веднаж т.е на 4 парченца всяка. Ползвах големи сини сливи. Слагаме всички сливи вече нарязани в голяма тава и ги поръсваме със захарта. Оставяме да престоят сливите със захарта за 5-6 часа. Слагаме пърченца канела вътре за аромат. Добавяме водата. Загряваме си фурната на 200 градуса и слагаме вътре тавата със захарта и плодовете. Печем сладкото във фурната. Често разбъркваме. Следим за гъстотата му. Към края на печенето слагаме 1/2 пакетче лимонтозу, около 5-10 мин. преди да го извадим. Разбъркваме. Махаме канелата. Измиваме и подсушаваме добре бурканчета, капачките също. Още топло разсипваме сладкото. Можем да ползваме малки бурканчета например. После ги затваряме добре. След като ги напълним и затворим ги обръщаме с капачките надолу за кратно. Прбираме сладкото на тъмно и хладно място. Със сладкото правя кексове, мажа филийки. Да ви е сладко!