Публикувана от Марияна Желева на 13 Август 2016
Необходими продукти 1/2 кубче мая 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 700 г. брашно 125 мл. топло мляко 175 мл. топла вода 150 мл. олио 350 г. кайма 1 глава лук 3 скилидки чесън 100 г. зелени маслини 100 г. кашкавал 1/2 ч.л. кимион 1/2 ч.л. ронена чубрица 1/2 домат черен пипер сол 4 с.л. олио 2 яйца за намазване + 2 с.л олио чубрица | |
Нарязваме на ситно лука и чесъна и ги задушаваме в олиото до омекване. Добавяме каймата. Добавяме черен пипер, ронена чубрица и кимион и малко сол на вкус. Нарязваме на малки кубчета маслините и кашкавала. Нарязваме също на дребно половината домат. Прибавяме ги при каймата, чесъна и лука. Добавяме и нарязания домат и разбъркваме. Готвим каймата до готовност. Отделяме си сместа настрани. Тя ще ни е нужна за плънка на кифличките. Пресяваме брашното в голяма купа. Стопляме 50 мл. от водата и размиваме маята с 1 с.л брашно и захарта. Закриваме с кърпа на топло. Правим кладенче в брашното и прибавяме шупналата мая с водата, прясното мляко, олиото и солта. Замесваме тесто върху набрашнен плот. Вече замесеното тесто го завиваме с кърпа на топло да втаса за 50 мин. След като втаса тестото го деля на 5 топки. Върху набрашнен плот разточвам кора, последователно от всяка топка. Всяка кора я деля на осем триъгълника с помощта на нож. Поставям малко от плънката в широкия край с помощта на лъжица на всеки триъгълник. Подмушвам ъглите и навивам към върха. Навивам кифличките. Редя ги на разстояние малко една от друга в тава, застлана с хартия за печене. В купичка разбивам 1-2 яйца и 2 с.л олио с вилица. С помощта на четка мажа кифличките. Поръсвам ги със сусам. Пекат се в загрята фурна на 190 градуса. Вече готови като се изпекат ги вадим и редим в подходящ съд. Да ви е сладко! |