Публикувана от Марияна Желева на 02 Август 2016
Необходими продукти 1 яйце 1 с.л олио 1 ч.ч кисело мляко ½ к.л сода малка щипка сол малка щипка захар 1 1/2 ч.ч брашно за плънка: 40 гр. сирене 30 гр. кашкавал | |
Разбивам яйцето в купа с щипка сол и щипка захар. Добавям олиото. Разбивам много добре. Пресявам брашното в отделна купа. В киселото мляко, което сме го сложили в чаена чаша, слагаме содата. Объркваме много добре. Върху набрашнен плот замесваме тестото. Тестото го покриваме с кърпа за 20 мин. настрана. През това време в отделна купичка намачкваме с вилица сиренето, а кашкавала го настъргваме на ренде. Разбъркваме плънката, за да може като я нанасяме да се усещат във всяка от малките питки и от двата вкуса. Върху набрашнен плот разточваме първо единия, после и другия лист. Върху първия лист, който е разположен върху набрашнен плот, за да не ни лепне си разпределяме на 15 места от сместа за плънката с помощта на лъжичка равномерно. После отгоре слагаме втория лист. Не го притискаме, а само го слагаме. При нужда притегляме само външните страни на листите. Режем по границата, като отделяме накрая 15 бр. малки питки във форма - квадрати с плънката. Усеща се къде по права линия да режем, защото се виждат едни височинки от плънката. Външната граница я режем много внимателно, за да не се изхвърли от тестото. Сгорещяваме олиото и пържим малките питки с плънка. Нареждаме ги върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината въпреки, че не стават много мазни, но за всеки случай. Хапваме с айран, кафе следобед. Да ви е сладко! |