www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 21 Юни 2016

Мидички с кайма и ронена чебрица

Необходими продукти
1/3 мая
чубрица - на вкус
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
1 малка глава лук
250 г кайма
4 с.л. олио -  за пържене на каймата с лука
2 1/3 ч.ч. брашно
1 белтък
1 щипка захар
1/2 ч.л. сол
3 с.л. олио
50 мл вода
100 мл прясно мляко
семена - смес от ким и сусам
1 с.л. олио -  за намазване с жълтъка
1 жълтък

Пресявам брашното. Правя си кладенче. Разбивам в купичка белтъка. Стоплям си млякото и в него размивам маята с щипка захар и 1 с.л. брашно. Слагам го в кладенчето. Добавям водата, щипка сол, разбит белтък, 3 с.л олио. Замесвам. После доомесвам върху набрашнен плот тестото. Оставям го да втаса покрито с кърпа на топло за 30 мин.

Каймата я овкусявам със сол, черен пипер и ронена чубрица. Нарязвам на ситно лука. През това време си запържвам в 4 с.л. сгорещено олио лука и каймата, докато остане на трохи, но не и да е суха. Сместа оставям да изстине леко.

Разбивам в отделна купичка жълтъка с 1 с.л. олио.

Върху набрашнен плот си разточваме листи. Режем с голям кръг. Остатъците доомесваме. Пак точим лист, режем кръгове и така, докато свърши тестото. Кръговете слагаме в уреда за мидички. Аз я наричам мидичка. Правя различни видове теста и я ползвам. И така по една лъжица супена си слагам от сместа с каймата, лука и подправките. Затварям и притискам формичката. Нареждам ги върху тава, застлана с хартия за печене. Оставям да втасат всички мидички за около 35 мин.

Вече готови ги мажем със сместа от олио и жълтък с помощта на четка. Ръсим със смесица от сусам и ким. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се изпекат, ги слагаме в подходящ съд. Хапваме за закуска, но може и когато очакваме гости.