Публикувана от Марияна Желева на 21 Юни 2016
Необходими продукти 1/3 мая чубрица - на вкус сол - на вкус черен пипер - на вкус 1 малка глава лук 250 г кайма 4 с.л. олио - за пържене на каймата с лука 2 1/3 ч.ч. брашно 1 белтък 1 щипка захар 1/2 ч.л. сол 3 с.л. олио 50 мл вода 100 мл прясно мляко семена - смес от ким и сусам 1 с.л. олио - за намазване с жълтъка 1 жълтък | |
Пресявам брашното. Правя си кладенче. Разбивам в купичка белтъка. Стоплям си млякото и в него размивам маята с щипка захар и 1 с.л. брашно. Слагам го в кладенчето. Добавям водата, щипка сол, разбит белтък, 3 с.л олио. Замесвам. После доомесвам върху набрашнен плот тестото. Оставям го да втаса покрито с кърпа на топло за 30 мин. Каймата я овкусявам със сол, черен пипер и ронена чубрица. Нарязвам на ситно лука. През това време си запържвам в 4 с.л. сгорещено олио лука и каймата, докато остане на трохи, но не и да е суха. Сместа оставям да изстине леко. Разбивам в отделна купичка жълтъка с 1 с.л. олио. Върху набрашнен плот си разточваме листи. Режем с голям кръг. Остатъците доомесваме. Пак точим лист, режем кръгове и така, докато свърши тестото. Кръговете слагаме в уреда за мидички. Аз я наричам мидичка. Правя различни видове теста и я ползвам. И така по една лъжица супена си слагам от сместа с каймата, лука и подправките. Затварям и притискам формичката. Нареждам ги върху тава, застлана с хартия за печене. Оставям да втасат всички мидички за около 35 мин. Вече готови ги мажем със сместа от олио и жълтък с помощта на четка. Ръсим със смесица от сусам и ким. Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се изпекат, ги слагаме в подходящ съд. Хапваме за закуска, но може и когато очакваме гости. |