www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 01 Юни 2016

Козунак - плитки Марияна

Необходими продукти
5 яйца
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
 1 кубче мая
1 кг пресято брашно
1 ч.ч. меко масло

1 яйце за намазване
захар - за поръсване
1 бр. лимонена есенция

Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Правим се кладенче в брашното. Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Добитото тесто прехвърляме в съд, намазнен с олио. Покриваме го с кърпа и отгоре с одеяло, слагаме в топла стая за около 60 мин. След като бухне, го измесваме повторно.

Правим си три дълги фитила. Плетем плитка. От тестото стават два козунака. Слагаме плитката във форма тип терин, намазана с олио и посипана с брашно. Оставяме да втаса 1 - 1 1/2 час. Загряваме фурната. Намазваме козунака с яйце и поръсваме обилно със захар. Печем на 180 градуса в загрята фурна.