www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Марияна Желева на 07 Септември 2015

Понички

Необходими продукти
3 ч. ч. брашно
1 яйце
3/4 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. краве масло
7 г суха мая
2 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар за маята
1 ванилия
2 с. л. топла вода
олио за пържене
пудра захар за поръсване

Маята се разтваря с 1 ч. л. захар във вода. Поръсва се с брашно и се оставя да шупне. Смесват се брашното, захарта, ванилията и солта. Прибавят се разтопеното масло, шупналата мая и яйцето. Разбива се с миксер или на ръка и на тънка струйка се налива млякото. Оставя да втаса, докато удвои обема си.След това върху набрашнен плот се разточва на кора с дебелина 1 см. С помощта на голям кръг се изрязват кръгове. Оставят се да втасат за 30 минути. Пържат се на маслена баня, на средна температура, като се обръщат. Щом станат златисти се изваждат. Отцеждат се и се поръсват обилно с пудра захар.