www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 25 Януари 2015

Зимна запеканка

Необходими продукти
1 кг картофи
500 г свинско месо, нарязано на жулиени
100 г заквасена сметана
100 мл готварска сметана
2 яйца
150 г топено сирене Жоси
50 г краве сирене
50 г настърган кашкавал
3 глави лук
200 г гъби
2 с л олио
сол
черен и червен пипер
смундух
чубрица
50 мл бяло вино
1 к ч вода

Картофите се обелват, нарязваме на шайби и варим 10 мин. в подсолена вода. Изцеждаме и нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре се поръсва с подправки, натрошено сирене и кръгчета топено сирене. Следва втори ред картофи, подправки и сирена. Завършваме с ред картофи. Разбиват се яйцата със заквасената и течната сметана и заливаме отгоре. Печем 25 минути в умерена фурна.

През това време запържваме свинското месо в тиган, нарязано на жулиени и овкусено със сол и черен пипер. Добавят се нарязан на лунички лук и гъбите. Прибавя се червения пипер, разбърква се и наливаме виното и водата. Вари се 20 мин. на слаб огън. Изваждаме тавата, настъргваме кашкавала и отгоре разпределяме свинското месо с гъбите и лука. Връща се във фурната и запичаме още 15 мин. само отгоре. Вкусно зимно ястие, добър апетит !